Mimmi från Skurup kan bli svensk mästare som lastbilschaufför


Värnamo kval prisutdelning. Mimmi Roslin, Nils Holgerssongymnasiet kom 1:a
Foto: Evelina Carborn

Den 15-16 oktober går Yrkes-SM av stapeln – det svenska nationella mästerskapet för utbildade ungdomar att testa sin yrkesskicklighet. Av sex uttagna och som enda tjej, finns den 19-åriga Mimmi Roslin från Skurup.

Om två dagar tävlar Mimmi Roslin om titeln som svensk mästare i lastbilskörning. Tävlingen hålls i Lidköping och anordnas av TYA, transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd och syftar till att främja och inspirera ungdomar i deras yrkesval. 

– Det börjar bli mer nervöst nu, berättar hon över telefon.

I våras gick Mimmi Roslin ut transportprogrammet på Nils Holgerssongymnasiet i Skurup och det var under sista året på skolan som lärarna frågade om någon av eleverna ville tävla.

– Ingen svarade och sedan frågade lärarna mig och jag sa ja, jag kan väl prova. Men jag tänkte inte att jag kunde vinna. Det var jättekul och väldigt oväntat.

Förra året vann Mimmi Roslin den avgörande kvaltävlingen och säkrade sin plats till Yrkes-SM som då skulle hållas under våren 2020. Men på grund av covid-19 ställdes årets Yrkes-SM in och TYA tog över tävlingarna för lastbilsförare och flygmekaniker.

Vad är det som är så kul med att köra lastbil?

– Det är friheten. Du sitter inte inne på ett kontor hela dagarna, även om du sitter i hytten. Du ser mer och möter många olika människor.

Till vardags arbetar Mimmi Roslin som lastbilschaufför på Ericssons Åkeri i Tomelilla och trots att hon kör mycket i sitt yrke, innebär tävlingen en del nya saker att tänka på. Truckkörning, manövrering, lastviktsberäkning, teori och med släp är några av de grenar som kan tänkas komma upp under tävlingen.

– Att köra lastbil och trailer är inte samma sak som att köra lastbil med släp. Man tänker annorlunda. Jag har varit på skolan för att fräscha upp det.

Vad som väntar efter tävlingen på fredag är ännu oklart. Om det blir ett världsmästerskap i Shanghai 2021 eller inte, vågar Mimmi Roslin inte förutspå. Men om hon vinner på fredag vet hon en sak med säkerhet.

– Då är jag den bästa tjejen i Sverige.

Text: Nora Makander
Foto: Evelina Carborn