Kommunen bygger ut- Skurups nya stadsdel börjar ta form

312984257_889653789086027_118751831106466172_n

SKURUP Den tidigare åkern nedanför Storkvägen har förvandlats till en byggarbetsplats med högar av lera och bullrande maskiner. I slutet av augusti i år drog arbetet igång för etapp två av projektet Västeräng. Här ska det byggas en grundskola, idrottshall och grunder för villor.

Det är en grå förmiddag då Skurupsposten är på plats för att se hur det går för projektet Västeräng. Fredrik Thulin som är Infrakrafts platschef är på plats för att möta oss. Infrakraft är anställda av kommunen för att lägga vatten och avlopp samt grunder för tomterna.

Fredrik Thulin visar planerna för andra etappen.

Fredrik Thulin visar planerna för andra etappen.

– Detaljplanen för etapp två är godkänd och vi planerar för en ny grundskola med tillhörande idrottshall och plats för 41 villatomter samt större tomt för radhus, säger Lars Johansson, projektledare i Skurups Kommun.

De 41 tomter som planeras att byggas är fribyggartomter där de som står i kommunens tomtkö kommer att få erbjudande om att köpa tomterna.

– Vi säljer tomter och sedan bygger köparen själv sin bostad. Idag finns det cirka 300 personer i kommunens tomtkö, säger Lars Johansson, projektledare i Skurups Kommun.

I dagsläget har kommunen inte släppt några av de 41 tomter i etapp två och kommer inte göra det förrän alla i etapp ett är sålda. I skrivande stund har kommunen hälften av tomterna kvar att sälja.

Detaljplan över etapp två

Detaljplan över etapp två

2021 drog kommun igång en tävling för att namnge de nya gatorna. Temat för de nya namnen blev insekter och huvudgatan som kommer gå genom etapp två fick namnet Humlegatan. Skurupsborna kan däremot få vänta lite längre på de nya gatorna än tidigare planerat.

-Planen var först att vi skulle bli färdiga vid årsskiftet, men vi kom igång senare än planerat. Nu förväntas vi vara klara i maj eller juni 2023. Vi hoppas bli färdiga med vatten och avlopp och även en del av asfaltbeläggning innan årsskiftet, säger Fredrik Thulin, platschef.

De 90 hektar som utgör etapp två och där Infrakraft arbetar idag har tidigare varit åkermark.  Infrakraft har behövt gräva bort stora mängder svart lera eftersom de har innehållit miljögifter.

-Vi kör hit 30 000 kubik jord från Alnarp eftersom det inte finns tillräcklig här, säger Fredrik Thulin

Här gräver Infrakraft bort miljögifter.

Här gräver Infrakraft bort miljögifter.

 

Text: Sofia Widerberg Fisher 

Foto: Fredrik Darlöf Elfqvist