Konkurrens med skruv

SKURUP. Kullenbergs Järnaffär är Skurups äldsta, nu levande butik. Handelns digitala transformering riskerar att utarma den lokala kommersen. På järnaffären hittar du gräsklippare, serveringsfat och luftavfuktare. Kvalitetsskruv till styckpris.

En man kliver nedför trappan, ut från Kullenbergs Järnaffär och rör sig hastigt mot sin bil. Jag frågar honom varför handlar du här? Han har egentligen inte tid att svara, men säger i farten.

– Personlig service, man vet de har vad man behöver. Man kan få den skruv man behöver, är mannens svar på varför han väljer järnaffären framför de tre större varuhusen.

Runt 2000-talet expanderade de stora, ibland utlandsägda, byggvaruhusen runt om i Sverige. Där kunde man inte längre köpa skruv per styck. Skruv såldes istället färdigpackade om minst 100 stycken. Även om kunden endast behövde tre.

– Handel föder handel, säger Ronnie Persson, butikssäljare på XL-BYGG i Skurup.

I Skurup kompletterar Kullenbergs Järnaffär, Xl-bygg, Byggmax och Jem & Fix varandra. Affärerna hänvisar hellre till sina konkurrenter på orten för att kunden inte ska smita till storstaden. Ronnie Persson säger att E65:an passerar Skurup. Han menar att det är lätt att tappa kunder då vägen effektivt sammanbinder Malmö och Ystad.

– Stormarknader kan sälja billigare och slår ut mindre affärer, och samtidig slår de ut en viktig del av den sociala infrastrukturen i tätorter och byar, säger Christopher Mathieu som är docent i sociologi vid Lunds Universitet.

På Kullenbergs Järnaffär hänvisar Ingrid Kullenberg till sin son. Han är också en av delägarna i Kullenbergs Järnaffär. Själv har hon för mycket att göra. Det visar sig att hennes son har för mycket att göra han med. På frågan om det går att ringa tillbaka senare eller nästa vecka, om det inte passar att prata just nu, blir Ingrid Kullenbergs svar ett tydligt:

– Nej.

Ytterligare en man kommer ut från butiken och även han vill vara anonym. Han säger att Skurups kommun har avtal med järnaffären. I sitt arbete för kommunen måste han handla allt material han behöver på järnaffären. Han säger att han får inte handla på de större varuhusen.

– Något generellt förbud mot att handla hos de större varuhusen finns inte men där vi har avtal avseende viss produkt så ska de avtalen följas och produkten införskaffas genom den aktuella avtalsparten, till de villkor som gäller i det aktuella avtalet, säger Thomas Bruno som är upphandlare på Skurups Kommun.

Text: Josefine Forsberg Foto: Byggmax