Utbildning för ukrainare blandar nytta med nöje
SKURUP. Lektioner i svenska och samhällskunskap varvas med träningspass, utflykter och målarverkstad på Skurups folkhögskolas nystartade Ukraina-skola.

Målarverkstad på Skurups folkhögskola.
Aulan på Skurups folkhögskola är fylld av stora stafflin och borden täckta av tjocka papper, pennor och akryl- och akvarellfärger. Luften är fylld av de blandade tonerna av ukrainska, ryska, svenska och engelska när deltagarna skapar konst.
– De är otroligt peppade, jag kände direkt när de började komma in i rummet att de hade så mycket energi och ville måla, säger konstnären Nathalie V Zimmerman som leder dagens workshop.
Så kan det se ut en vanlig torsdagseftermiddag på Skurups folkhögskolas nyaste linje. Ukraina-skolan riktar sig till nyanlända ukrainare över 18 år som är bosatta i området kring Skurup och Ystad.

Deltagarna på Ukraina-skolan får testa på att måla med både akvarell och akryl.
Metoderna för att lära ut utbildningens tre grundpelare – språk, samhälle och hälsa – sträcker sig utanför konventionella klassrumsmiljöer. Kursens fokus på fysisk hälsa har varit särskilt omtyckt bland deltagarna enligt Tina Minguet som är lärare på kursen.
– Det kan handla om att gå på promenad någonstans, eller åka och träna som vi ska göra nästa vecka, säger hon.
Trots det är det ändå språkdelen som väger tyngst på utbildningen. Språklektionerna bedrivs helt och hållet på svenska och utgår från olika teman såsom familj och fritid. Även här finns okonventionella inslag som är uppskattade av deltagarna på kursen.
– Utbildningen här är väldigt annorlunda från i Ukraina, den är mer intressant, säger deltagaren Shantal Tuana. Vi tittar på film och har roligt, men efter några dagar inser man att man kan höra nyheterna och plötsligt förstå vad de säger.

För konstnären Nathalie V Zimmerman är det en ny och spännande upplevelse att undervisa i målning inför en grupp vuxna med blandade språknivåer.
Dagens målarworkshop är ett sådant speciellt moment. Nathalie V Zimmerman leder passet genom att berätta om sitt skapande och hur man målar en bild. Hon förklarar hur konsten ger deltagarna en möjlighet att uttrycka sig på mer än ett språk.
– Jag gick fram och kollade på en av deltagarna som målade lökkupoler och hon förklarade att det var Kiev före och efter kriget, säger Nathalie V Zimmerman. Det är därför jag hävdar att bildspråket är världens största språk. Det kan vara svårt att sätta ord på vissa känslor, men man kan ofta uttrycka det i en bild.

Deltagaren Ina målar Kievs lökkupoler före och efter kriget.
Utöver hälsa och vardagligt språk inkluderar Ukraina-skolan även ett fokus på professionell svenska. Läraren Tina Minguet förklarar att de vill hjälpa alla att uppnå sina mål med utbildningen, och att de försöker individanpassa och hjälpa folk med att komma ut i arbetslivet. Från deltagarnas sida är behovet tydligt.
– Det är svårt att få jobb. När jag kom hit så sa folk att det inte skulle vara några problem att hitta jobb, men så var det inte. Jag har fått leta länge, säger Shantal Tuana medan klasskamraten Yuliia Salokhidinova nickar instämmande.

Deltagaren Shantal Tuana flydde från Kiev strax efter Rysslands invasion av Ukraina.
Ukraina-skolan pågår hela höstterminen och till våren kan deltagarna välja att läsa vidare en termin till, men kursen öppnar också upp för nya ansökningar. Framöver har deltagarna på Ukraina-skolan bland annat en workshop i gospelsång och utflykter i närområdet att se fram emot.
Text: Maria Bornhöft och Tim Tinghammar Jönsson
Foto: Maria Bornhöft