Kristusfyllor och andra snedsteg vi minns

KNUT HAMSUN

NOBELFESTEN 2015. När norrmannen Knut Hamsun söp bort sin prischeck på Nobelfesten 1920 inledde han ett århundrade av skandaler och etikettsbrott.

Norskt författarfyllo
Nobelfesten 1920 blev en våt helkväll för den norske litteraturpristagaren Knut Hamsun. Stupfull gick han fram till Selma Lagerlöf under dansen, knackade på hennes korsett och ropade: ”Det låter som en klockboj!” När han mirakulöst återuppstod dagen efter upptäckte norrmannen till sin fasa att han supit bort både diplomet och prischecken.

Somnade på podiet
Redan året efter, 1921, var det dags för en ny fylleskandal.  Den franske litteraturpristagaren Anatole France var kraftigt berusad redan när han dök upp vid Stadshuset. Varmt klädd i tre ytterrockar somnade han senare på podiet.

Svarade i mobilen
På Nobelmiddagen 2003 började det vibrera i dåvarande statsminister Göran Perssons ficka. Snabbt fiskade Persson upp mobilen och svarade, till bordsgrannarnas häpnad. Statsministerns bordsdam kronprinsessan Victoria blev lämnad till sitt öde under samtalet och lusläste festprogrammet för att få tiden att gå.

Sartre_insidan

Tackade nej men ändrade sig
Jean-Paul Sartre nobbade litteraturpriset 1964. Han motiverade det med att han ”inte ville bli en institution”. Dessutom vägrade han bära frack under en eventuell fest. Men när han några år senare fick ont om pengar ändrade han sig och ville åt prissumman. Det gick dock inte för sig.

Doppade skeden i drottningens sås
1976 var den amerikanska fysikpristagaren Burton Richter på sin första Nobelfest. Det märktes. Under middagen doppade han sin egen sked i drottning Silvias sås, ett etikettsbrott av guds nåde. Om det var för att provsmaka drottningens sås eller för att hjälpa henne ”tömma” är ännu oklart.

NOBEL 1976-RICHTER-SILVIA

Slickade på tummen
Under desserten fick dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt glass på sin tumme. I strid med varje etikettshandbok i hela världen stoppade moderatledaren tummen i munnen för att ingen glass skulle gå till spillo. ”Man har servett till sådana ändamål”, kommenterade folkvettsexperten Magdalena Ribbing bistert.

Magdalena Ribbing, bokm‰ssan i Stockholm.

Text: Gustav Wirtén
Foto: TT och Wikimedia Commons