Kulturufon hittar nytt hem

Rätt bild

Marcus Gustafssons klubb byter scen i höst.

SKURUP. Club ufo har vuxit från ett hobbyprojekt mellan några vänner, till en självklar kulturaktör. Efter en vår av inställda evenemang, intar man i höst Restaurang Sara i Skurup.

– När vi startade Club ufo var drömmen att få hit Råå, berättar Marcus Gustafsson, föreningens grundare och ordförande.

För en månad sedan slog den drömmen in. Utomhusspelningen med Cardigansbasisten Magnus Svenningssons sidoprojekt Råå var kulturföreningens första efter ett uppehåll. Spelningen blev snabbt utsåld och 50 personer samlades i Marcus Gustafssons trädgård där de byggt både scen och bar.

Club ufo bildades för ett år sedan och är Skurups senaste kulturscen. Som öppen scen strävar föreningen efter att lyfta fram lokala kulturutövare, amatörer som proffs inom musik, poesi, performance.

– Vi satt i trädgården och kände oss lite som utomjordingar, berättar Marcus Gustafsson och beskriver hur allting startade som ett hobbyprojekt mellan honom och några vännerna som saknade ett rikare kulturliv i staden.

Under året som gått har intresset för föreningen vuxit. I nuläget har man 70 betalande medlemmar och 400 i föreningens Facebook-grupp. Efter invigningen i början av året, har föreningen haft en turbulent tid med många inställa arrangemang. Lokalen i den gamla brandstationen på Vaktgatan fick man lämna redan i maj när rivningskontraktet med kommunen upphörde. Sedan dess har Club ufo saknat en fast lokal. Marcus Gustafssons källare och trädgård har då fått fungera som scen, men höstens spelningar kommer däremot att arrangeras på Restaurang Sara.

På grund av Coronapandemin har föreningen fått skjuta på många framtidsplaner. Men med bidrag av kommunen och Skurups sparbank diskuterar man nu möjligheterna att kunna betala ordentligt gage till sina artister för spelningarna. Höstens planering är just nu i full gång och Marcus Gustafsson efterlyser fler lokala artister att höra av sig. Vad som exakt väntar i höst är han däremot fortfarande förtegen med.

– Det kan jag inte riktigt avslöja än, men vi har något på gång.

Text: Nora Makander

Foto: Club ufo

Dessa har spelat på Club ufo:

Rick Titrö, Råå, ÄcKLiga ÖRoN, Måns Wieslander, Burning Thrones, Sonja Skibdahl, Majken & Freja, Jam für alle, Persson och Bergheim, Burning Thrones och Hannas Orkester.

Lördag 10 oktober kl. 19 spelar Djangofebre och MIRIAM på Restaurang Sara.