Med hopp om en blodig torsdag

SKURUP. De skånska blodgivarna har blivit färre sedan covid-19 slog klorna om södra Sverige. Nu hoppas Region Skåne att Skurupsborna ska bidra till att vända trenden.

En blodgivartrailer kommer att finnas på plats på Stortorget torsdagen den 5 november klockan 13.30–18.30. Ingrid Johansson som är involverad i GeBlod, ett gemensamt varumärke för landets verksamheter inom blodgivning, ser gärna att uppslutningen blir stor.

Ingrid Johansson och hennes kollegor på Region Skåne behöver mer blod för att tillgodose behovet i länet. Foto: privat.

Foto: Privat | Ingrid Johansson och hennes kollegor på Region Skåne behöver mer blod för att tillgodose behovet i länet.

– Behovet av blod är konstant och det är cirka 3 000 färre som har gett blod jämfört med förra året, säger Ingrid Johansson, men påpekar samtidigt att bortfallet var större i början av pandemin.

För potentiella blodgivare som är bekymrade över situationen med covid-19 har Ingrid Johansson lugnande besked.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens och Socialstyrelsens rekommendationer. Personalen på plats ska vara frisk och vi ser till att hålla avstånd. Vi ber också folk att vänta utanför den mobila enheten så att det inte blir köbildning inomhus, säger Ingrid Johansson.

Om man inte har möjlighet att ge blod den 5 november så ges man en ny chans måndagen den 9 november. Då kommer Region Skåne återigen finnas på plats med en blodgivartrailer.

Text: Daniel Persson
Foto: Privat