Skurups-Anna delar också #metoo

Eva Cedergren, med i #metoo - kampanjen

Anna Cedermarker, med i #metoo – kampanjen

SKURUP. Skildringar om sexuella övergrepp och kränkningar går nu att läsa över hela internet under taggen #metoo. Anna Cedermarker, lokalvårdare, från Skurup var en av många som reagerade på #Metoo och valde att dela hashtaggen.

Anna Cedermarker har själv varit med om sexuella trakasserier och vill locka andra att vara öppna med sina erfarenheter genom att själv våga.

– Ilskan jag känner mot att så många kvinnor utsätts för sexuella trakasserier är en produktiv känsla. Det räcker nu för mig. Vi ska inte behöva tänka på mäns ömtåliga egon, säger Anna Cedermarker.

#Metoo är en kampanj som uppmanar kvinnor att dela med sig av om de blivit utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp. Kända som icke-kända kvinnor världen runt har har gått ut med taggen på sociala nätverk. Detta visar på att problemet är utbrett, en global fråga, och har en gemensam måltavla: kvinnor.

Det handlar inte om att alla män sexuellt trakasserar men att alla kvinnor blir sexuellt trakasserade, säger Anna Cedermarker.

Anna Cedermarker berättar att hon som kvinna lärt sig att det är hennes eget fel och ständigt blir ifrågasatt.

– Vi får frågor om vad vi hade på oss och hör att vi inte säger nej tillräckligt ofta eller mycket. Vi lär oss att vara till lags och lägga vårt egenvärde i uppmärksamheten från män, säger hon.

Anna Cedermarker tror att det går att förebygga sexuella trakasserier genom att prata öppet om att det pågår.

-Och genom att markera i tidig ålder att det inte är positiv uppmärksamhet att killar drar tjejer i håret. Vi måste också sluta dela upp barn i kön och bestämda könsroller, säger hon.

Anna Cedermarker kritiserar att kampanjen gör att icke-binära (personer som varken känner sig som män eller kvinnor) faller mellan stolarna för att de inte inkluderas.

Statistiken för antalet anmälda brott för sexuellt ofredande kan visa på att det finns många brott som aldrig anmäls och registreras.

I fjol visar statistik från Brottsförebyggande Rådet att det gjordes totalt sju anmälningar av kvinnor och tjejer för sexuellt ofredande och totalt två av män och killar i Skurups kommun.

– Statistik är viktigt för att 
beskriva samhället i delar och ta reda på vad den beskriver. Statistik ska vara allmängiltig och inte användas felaktigt, säger enhetschef statistiker Åsa Lennerö, biträdande enhetschef på Brottsförebyggande rådet.

Text: Rebecca Watts