Miljöengagemanget i Skurup har fått en nytändning

Reportage

DSC_4992

Anna-Maria Olofsgård och hennes familj odlar ett 40-tal olika ätbara växter på sin villatomt.

DSC_4988

Det gäller att vara kreativ, berättar Anna-Maria Olofsgård. Under sommartorkan använde vattenspill från hushållet att vattna växterna med.

SKURUP. ”Vi bor i huset med solceller på taket”, ger Anna-Maria Olofsgård som direktiv. Med den enkla beskrivningen är det lätt att hitta till deras hem. Dessutom sticker deras trädgård ut från grannarnas. Anna-Maria är en av de drivande i Omställningsnätverket i Skurup, som verkar för ett hållbart samhälle på lokalnivå.

När Anna-Maria Olofsgård och hennes familj först ställde om till en mer hållbar livsstil, var det främst för att kunna jobba mindre. De upptäckte att deras liv inte längre var fyllt med stress, deras välbefinnande hade ökat och de fick mer tid med familjen.
– Personer i vår omgivning undrar hur vi får det att gå runt med familj och hus, utan att jobba lika mycket som de gör, berättar hon.

Omställningsnätverket där hon är aktiv handlar om att samhällen gemensamt möter de globala problem vi står inför – genom att börja i lokal kontext. Det kan utföras genom att diskutera, samverka, skapa studiecirklar och olika nätverk. Anna-Maria Olofsgård berättar att allt detta måste organiseras.

– Vårt samhälle är väldigt individualistiskt och alla sköter sitt eget i rasande tempo. Jag kan ta som exempel när jag skjutsade mitt barn till ett kalas i grannbyn. Vi var väl 15 bilar och föräldrar som skjutsade, istället för tre som vi hade klarat oss med. Om det skapas nätverk för sådana samarbeten så sparar föräldrar på både tid och pengar, säger Anna-Maria Olofsgård.

– Klimatfrågan är en så existentiell fråga att den blir för allvarlig att ta till sig, därför är det många som blundar, eller känner sig maktlösa som individer och blir istället handlingsförlamade. Föreställningen hos individer är ofta att förändring är jobbigt, och rent psykologiskt vill vi inte ändra oss om inte vår omgivning gör det. Men det räcker att en liten grupp börjar, för att andra ska testa och se de positiva bieffekterna, fortsätter Anna-Maria Olofsgård.

Att göra en omställning innebär att steg för steg ändra sin livsstil till en mer hållbar; från ett socialt, miljömässigt och ekonomiskt perspektiv. Det kan göras på många olika sätt.

I Anna-Marias familj har de ett tänk, att saker de använder ska verka i så många omlopp som möjligt. Kläder skänks, byts eller ges bort. Även trasiga kläder kan återvinnas och bli till exempelvis stoppning i kuddar. Glasburkar används som förvaring och matlådor, och metallburkar kan användas till att bland annat odla nya sticklingar i. Deras kompost blir till odlingsjord.

– Vi har nästan inga sopor eftersom vi sorterar och återvinner, det kanske blir en soppåse varannan vecka. Sopgubben frågade om vi ens bodde här när jag träffade honom, skrattar Anna-Maria Olofsgård och fortsätter:

– Våra solceller producerade faktiskt så mycket energi i sommar att det blev överskott och vi fick tillbaka pengar från elbolaget, fortsätter hon.

42655852_2121925738125337_8238599932110438400_n

Vindruvor växer bra i familjens trädgård.

Att odla sin egen mat i så stor utsträckning som möjligt, har varit ett annat sätt för deras familj att leva mer hållbart. Trots att trädgården är liten växer det 40-tal olika fruktträd, bärbuskar, växter och örter där.

Anna-Maria Olofsgård startade Facebook-gruppen ”Omställning i Skurup” för några år sedan. Intresset var inte lika stort då som det är nu. Den fick en nytändning efter en manifestation för klimatet, som hölls i delar av landet den nionde september i år. I Skurup var det många deltagare som marscherade tillsammans.

Tanken med gruppen är att invånare i Skurup lättare ska kunna samverka med allt från sticklingsbyte och samåkning, till andra nätverk som kan dra ner levnadskostnader, stress och klimatpåverkan.
– Nästan varje hem i mitt område har varsin gräsklippare och varsina verktyg. Det går exempelvis att skapa nätverk kring det också, så saker nyttjas istället för att bara ägas, säger Anna-Maria Olofsgård.

42703628_241889039829474_4756025493990408192_n

Hela familjen hjälper till att ta hand om trädgården.

Hon fortsätter avslutningsvis:

– Vår ekonomiska modell är byggd runt oljan, men den är på väg att ta slut och om vi fortsätter i samma takt kommer samhällsekonomin krascha. Vi kan inte förvänta oss att samhället eller politikerna ska rädda klimatet åt oss. Ekonomin är ju uppbyggd på att vi spenderar. Vi väntar inte på någon, vi gör det nu.

Text och foto: Sofia Sundqvist