Glenn Iller Café hyllar folkhögskolans mångfald

DSC_0052

Fabian Erkelius från jazzlinjen på Skurups folkhögskola bjuder på egenkomponerad jazz.

Arrangörerna av årets Glenn Iller Café hoppas att deltagare från alla olika linjer dyker upp på höstens första träff – och att repertoaren blir varierad.

Den andre oktober skall lunchrummet på Skurups folkhögskola förvandlas till en mysig oas där eleverna från de olika linjerna själva får stå för underhållningen. Arrangemanget, som har funnits i flera år, skall främja gemenskapen på skolan, samtidigt som arrangörerna hoppas att det kan öppna för samarbeten över linjerna.

Josephine Isbrand är en av arrangörerna och hon hoppas att stämningen ska bli prestigelös och tillåtande.

–Jag tror att en sån här kväll kan skapa mer trygghet bland eleverna. Det kan krävas mod att uppträda, men jag vill skapa ett rum där alla kan känna sig trygga och få uttrycka sig själva, säger hon.

Trots att alla i gänget som arrangerar kafékvällen i år går på jazzlinjen understryker de att det går att uppträda med vad som helst under kvällen. De vill undvika att kvällen förvandlas till ett jazzjam.

–Om man är jättebra på att vika pappersplan kan man gå upp på scenen och visa hur man gör, säger Hampus Petersson, medarrangör.

Hittills finns sju akter anmälda till kvällen, men tanken är att det skall finnas utrymme i programmet för spontanitet. Fabian Erkelius som går på Jazzlinjen var den första att anmäla ett uppträdande till kvällen.

–Jag är inte så nervös, det kommer nog vara en rätt avslappnad stämning. Jag ska spela en egenskriven låt och kanske något med med mina kompisar också, säger Fabian Erkelius.

Han menar att kvällen inte bara möjliggör till möten över linjerna, utan att det även kan fungera som en “crossover” mellan internatelever och de som inte bor på skolan.

Josephine Isbrand visualiserar att kvällen präglas av en low-fi-vibe med ljusslingor, kuddar på golvet och en miniscen. För den som är nyfiken på kopplingen mellan kaféet och mårddjur meddelar Josephine att det inte finns någon. Namnet uppstod ur en hyllning till jazzmusikern Glenn Miller, men för att sudda bort jazzen i namnet blev det istället Glenn Iller.

–Det är ett kul sätt att kunna få ihop alla linjer och kunna säga hej till fler utanför matsalen, säger Hampus Petersson.

Text:Julia Ericsson
Foto:Julia Ericsson