Skurups turistbyrå summerar sommaren 2018

Filip Klang och Maria Dorsin iklädda en av turistbyråns storsäljare.

Filip Klang och Maria Dorsin iklädda en av turistbyråns storsäljare.

SKURUP. Svaneholm, Mossbystrand och Johannamuseet är fortsatt i topp när det gäller populära turistmål. Souvenirer säljer bra och T-shirten med loggan ”When in Europe…” var förra årets storsäljare.  

På turistbyrån i Skurup summerar man nu en lyckad sommar och konstaterar att stränder, cykelleder och souvenirer är populärt. Tillsammans med vacker natur, slott och museum lockar dessa attraktioner turister till Skurups kommun.

Maria Dorsin och Filip Klang jobbar på turistinformationen i centrala Skurup. Såhär en eftermiddag i slutet av september ser de nu tillbaka på en lång och varm sommar.

Maria Dorsin har jobbat på turistbyrån i sju år och ger tips och råd till turister och besökare om vad som finns att se och göra i omgivningarna. Många frågor handlar om cykelturer och natur, men även tips på museum och andra sevärdheter efterfrågas.

– Vi har en del utländska turister som kommer med färjan från Tyskland. Det kommer även danskar som tycker om att cykla på våra fina cykelleder och njuta av hav och stränder, säger hon.  

Maria Dorsin berättar att hon brukar tipsa barnfamiljer om Johannamuseet med sina gamla saker och bilar. Svaneholm lockar med sitt anrika slott och Mossbystrand med vackra stränder.

I turistbyrån finns även viss försäljning av evenemangsbiljetter och ett stort skåp med souvenirer av olika slag. Bland annat vykort, porslinsfigurer och leksaker. Här finns också böcker om Nils Holgersson och klistermärken. Den populära t-shirten med Skurups inofficiella slogan “When in Europe don´t miss Skurup  ..” har fått konkurrens av servetter och jojos med gässmotiv. 

Skurupsborna är själva hängivna ambassadörer för sin hembygd. Maria och Filip berättar att många kommer in för att köpa t-shirts och servetter i present till släkt och vänner både inom och utanför Sverige. Filip och hans vänner tar gärna med de välkända klistermärkena på sina resor.  

Text: Jessica Lövstrand Malvezzi
Foto: Skurups Turistbyrå