Här får du den perfekta höstdagen

DSC_0065

Sjön lockar besökare året runt Foto: Ebba Bergström

SKURUP. Svaneholm är ett av de utflyktsmål som lockar flest turister till Skurup. Skurupsposten bestämde sig för att ta reda på varför.

Henriette Ellberg är turistinformatör på Skurups kommun och svarar snabbt på frågan vart den bästa höstvandringen i kommunen finns någonstans. Svaneholm med de många olika miljöerna är det självklara svaret, enligt Henriette Ellberg.

– Man vandrar vackert vid sjön och slottet samt går förbi ett träsk. Det är många olika miljöer på ganska korta leder, säger hon.

Svaneholms slott har med en ny restaurang och sitt museum lockat fler besökare i år än tidigare, uppger Henriette Ellberg. Området har två leder, en kortare på 2,7 km och en längre på ungefär 4 km.

– Båda lederna är lättvandrade men den kortare leden är tillgänglighetsanpassad, säger hon

Väl vid Svaneholm blåser de friska höstvindarna över sjön. Vid slottet sitter Kifah med ett stort sällskap och har picknick. Det är första gången hon är vid parken men vill komma hit flera gånger.

– Det är verkligen vackert här och så rent. Jag vill ta med mina barn hit och låta dem fiska i sjön, säger hon.

Några meter bort sitter småbarnspappa David och tittar på sina barn som leker. Han tycker att Svaneholm passar bra som utflyktsmål på hösten då klimatet är väldigt behagligt, samtidigt som han gillar att gå vid sjön. Han har även några tydliga tips på vad en behöver för att få en lyckad utflykt.

– Ta med nyponsoppa till barnen och kaffe till de vuxna, säger han.

DSC_0058

David gillar Svaneholm då han spenderat tid där som liten Foto: Ebba Bergström

Lederna går genom lövskog och Henriette Hellberg tror att det kan vara riktigt fint nu på höstkanten. Någon vidare utrustning tror hon inte behövs när en vandrar på lederna.

– På den korta leden funkar nog vilka kläder som helst men på den längre kan det behövas bra skor iallafall, säger hon.

Så hittar du till Svaneholm
Pågatåg till Skurup Station för att därefter ta buss 306. Denna tur körs med taxi och
måste förbeställas minst två timmar före avfärd.

 

Text: Axel Lundström
Foto: Ebba Bergström