Ett av Sveriges största padelcenter invigt i Skurup

Padeln har tagit Sverige med storm. Åtminstone om man ska tro Mikael Bjelkedal, en av grundarna till Skurups padelcenter som invigdes den 1 september i år.

Trots att det bara gått veckor efter invigningen står det toppmoderna padelcentret på Träningsverket invid Skurups tågstation, tomt. De lokala sponsorernas loggor pryder glasväggarna till banorna jämte den gigantiska skärmen med de kommande veckornas än så länge glesa banbokningar. Men när Skurupsposten pratar med Mikael Bjelkedal, är det med optimism han ser på Skurups framtid i padelvärlden. 

-Målet är att bli en internationell länk till svensk padel, säger han.

Tanken är dels att centret ska bli en ny aktiveringsmöjlighet för barn och ungdomar, samt den lokala Skurupsbon som vill prova på något nytt. Därför erbjuds introduktionskurser och prova-på-tillfällen nu i början för att ge ökad spridning. I förlängningen är det dock meningen att padelcentret ska fungera som en metropol för både regionala och internationella tävlingar. 

Närheten till Danmark och kontinenten samt flygplatsen Sturup gör det extra tillgängligt för besökare världen över. Dessutom ligger drömmen om att bli en stor tävlingsarena nära med tanke på arenans storlek. 

-Fyra banor är standard för hallarna i Sverige, men denna har hela åtta stycken, vilket gör det ännu mer passande för tävlingar och cuper, säger Mikael Bjelkedal.

Det är de två senaste åren padeln har fått explosionsartat genomslag i Sverige. Det speciella med denna racketsport är att det är en blandning av squash och tennis, men mycket lättare att utföra, enligt Mikael Bjelkedal som sysslat med sporten i 10 år. 

Skurupsposten tar en titt på de blåmålade banorna, och mycket riktigt är de lika tennisbanor med nät uppspänt i mitten. Men det unika är glasväggarna runtomkring, som inte är till för att skydda publiken mot eventuella bollar i huvudet. Mikael Bjelkedal förklarar att det är en del av sporten.

-Den stora skillnaden mot tennis är att du med fördel utnyttjar väggarna maximalt för varje slag. Det är mer taktik kontra kraft som gäller bakom tekniken.

Visionen för padelcentret är att det inte ska stå tomt en längre tid. Huruvida utfallet blir återstår att se. Mikael vill ge ett par slutgiltigt övertygande ord för den fortfarande oinvigde.

-Kort och gott: du måste prova det och därefter känna det!

Skärmavbild 2018-09-28 kl. 11.40.31

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text och bild: Paulina Leuku Shakeri