Miljöoffensiv i Abbekås

IMG_5443inuti

Olle Andersson är glad att kommunen gräver avlopp.

ABBEKÅS. Hål i plånboken och i trädgården. Men Abbekås-borna är positiva till anslutningen till det kommunala avloppet.

80 fastigheter i östra Abbekås kommer under våren anslutas till det kommunala avloppet. Detta som en del av den kommunala VA-utbyggnadsplanen. Avsikten är att skydda miljön och undvika risker som kan uppstå när fastighetsägarna själva ansvarar för sina avlopp.

– Man vill ju inte ha de här enskilda avloppen och absolut inte så strandnära som Abbekås. Skulle det bli nåt läckage så är det ju rätt ut i havet direkt, säger Peter Dahl, projektledare på Skurups kommun.

Trots att de boende får utstå uppgrävda trädgårdar och 73 000 kronor per hushåll i obligatorisk installationsavgift, så råder positiva tongångar bland flera av dem:

– Det är utmärkt. Globalt sett, en viktig aspekt är ju att man inte förorenar marken, säger Olle Anderson.

– Jättebra. Det blir ordning och reda på avlopp. Jag vill inte ha skitigt vatten i naturen. Det här blir väl bra. Även om det kostar en slant, så känns det ju tryggt att det är rätt och riktigt, säger Alrik Bernström.

– Det är mycket positivt. Alternativet är ju att var och en har sin trekammarbrunn och det vet ju alla att det är läckage på sådana och det går ju ut i marken. Det förorenar ju grunden. Det gör inget att de gräver, bara vi får anslutet, säger Ingvar Wallin.

Arbetet pågår nu för fullt och förväntas vara klart i maj.

Text: Mikael Gamm
Foto: Peter Hultgren