Skurup får 300 nya bostäder

16523511_10154446022492807_817537359_o

SKURUP. Skurups kommun har gjort sin största bostadssatsning på länge. Vid sidan av det äldre villaområdet Saritslöv har kommunen köpt 150 000 kvadratmeter åkermark för nära 15 miljoner kronor. Byggplanerna kommer att förverkligas 2018 och förväntas resultera i 300 nya bostäder.

Arkitekterna bakom projektet, Jennie Luthander och Julia Tysell Andersson, har precis påbörjat planeringen av det nya området. Tanken är att det ska vara en blandning av olika typer av bostäder såsom lägenheter och villor. Området kommer även att få en egen förskola och ett helt nytt namn. De har ännu inte börjat fundera kring namnet men hoppas att det kommer att bli något roligt och unikt.

– Det får i all fall inte heta västra Saritslöv, om vi inte kommer på något kanske vi frågar lokalborna här i Skurup, säger Julia Thysell Andersson.

Hållbarhet är en central punkt när det kommer till stadsplaneringen. Jennie Luthander vill knyta an till åkermarken och hoppas att de som bor i det nya området ska kunna odla sin egen mat. Själva läget spelar även en stor roll.

– När det kommer till hållbarhet har området redan en strategisk utgångspunkt. Saritslöv ligger redan nära tågförbindelser och tätorten, därför behöver vi inte bygga ny infrastruktur, säger Jennie Luthander.

Åkermarken som såldes av en privat ägare har varit i kommunens intresse sedan en tid tillbaka. Mycket beror på dess placering och avstånd till Skurups stadskärna. Vidare är Skurup i stort behov av nya bostäder och man ser gärna att det byggs så nära kollektivtrafiken som möjligt.

– Det är väldigt unikt att en åkermark som ligger så centralt är till salu. Därför var vi väldigt glada när kommunpolitikerna bestämde sig för att de ville satsa på vår idé, säger Jennie Luthander.

Som län växer Skåne fortare än övriga län i Sverige och Skurup är inget undantag. Mellan år 2000 och 2015 ökade Skurup kommuns befolkning med 1 435 personer, vilket motsvarar en tillväxt på cirka elva procent. Skurup har blivit ett populärt område för familjer vilket har resulterat i bostadsbrist. I dagsläget står 600-700 personer i den kommunala bostadskön.

Text och bild: Cornelia Mikaelsson