Missnöje bland de nya internatens hyresgäster: “Vi är ju lite försökskaniner för Kunskapsportens internatverksamhet”

SKURUP. I tisdags kväll var det husmöte angående de nya internaten på Skurups folkhögskola. Representanter från skolan, fastighetsbolaget Kunskapsporten och hyresgäster deltog. Klagomålen från de boendes sida handlade framför allt om hyresnivån och krångel med de mobilstyrda låsen. 

– Folk vill ha riktiga nycklar istället som faktiskt fungerar, säger Jonathan Blondin som bor på ett av de nybyggda internaten. 

Ett av internathusen där det har uppstått många klagomål.

Ett av internathusen där det har uppstått många klagomål.

I de nya husen som erbjuds till deltagarna på Skurups folkhögskola kostar ett enkelrum med badrum och kök 4 850 kronor i månaden utan el. Jonathan Blondin, 21, går på kocklinjen och har bott i ett av de två nybyggda husen sedan slutet av augusti. 

– Det var mycket klagomål, framför allt om de höga hyrorna med tanke på att det är så mycket fel som händer. Det är sprickor i väggar och folk är missnöjda med fläkten i badrummet som låter för mycket. Småsaker kan man tycka, men det blir ganska mycket totalt. Det nämndes att det finns människor som funderar på att flytta härifrån, säger Jonathan Blondin. 

Enligt Hektor Rauber, 20, deltagare på folkmusiklinjen och boende i internatet, har kommunikationen varit ganska dålig.

– Ett problem är att man får reda på från andra att det här är första gången de har internat och att de vet att det inte kommer bli perfekt från början. Vi är ju lite försökskaniner för kunskapsportens internatverksamhet, säger Hektor Rauber.

Flera av hyresgästerna vittnar om problem när det kommer till låsen – och en oro över om man kommer lyckas ta sig in i lägenheten när man kommer hem. 

– Första dagen ville jag gå ut men vågade inte eftersom jag inte kunde låsa dörren, säger Jonathan Blondin. 

Anton Tancredi, 19, och hans klasskamrater på jazzlinjen hade precis flyttat till internatet när de efter en fest fick till svar att låsen var offline. För några i sällskapet löste det sig ganska snabbt, men inte för alla. De försökte ringa fastighetsägaren men utan svar. Efter ett tag gav de upp och begav sig mot allrummet.

– Det var det enda vi kunde komma på, att slagga där. Men det var inte särskilt skönt. Sofforna var små och man kunde inte ha benen på ett bekvämt sätt, säger Anton Tancredi. 

Dagen efter fick de tag på en ansvarig via telefon som bad om ursäkt med förklaringen att nätet var svajigt. 

Enligt Rasmus Van der Crussen, fastighetschef, arbetar Kunskapsporten aktivt för att åtgärda alla fel. 

– Det är lite olyckligt att Kunskapsporten har fått skulden för låsen eftersom det har med nätverket i husen att göra, något som är skolans ansvar. Alla som hyr en lägenhet har också möjlighet att koppla på sitt bibliotekskort och visakort, bara man har ett chip kan man använda det om det mot förmodan skulle vara något svajigt med nätverket.

Annsofi Bergström, administrativ chef på Skurups folkhögskola tycker att det är bra att parterna möttes för att kunna rätta till de saker som inte fungerar. Hon bekräftar att det är skolan som har hand om nätverket.

– Sen försöker vi hitta en lösning för att det ska fungera. Nu har vi gjort en åtgärd och hoppas att det ska bli bättre, säger hon.

Annsofi Bergström framhåller att skolan vill erbjuda ett bra boende för deltagarna men att hyran inte är något de kan påverka.

–  Mer än under processens gång, då påpekade vi att hyresnivån är jätteviktig för våra deltagare. 

Enligt Rasmus Van der Crussen är det inte en omöjlighet att hyresgästerna i framtiden kommer att få någon typ av ersättning för de problem som har uppstått. 

Text: Jenny Martorell & Hanna Nyberg Foto: Hanna Nyberg