Bullfest, bullfest hela da’n

Sara Rasmusson började arbeta som bagare på Bongska huset i Abbekås för tre månader sen.

Sara Rasmusson började arbeta som bagare på Bongska huset i Abbekås för tre månader sen.

SKURUP/ABBEKÅS. På måndag är det kanelbullens dag och kommunens bagerier är redo att mätta kundernas fikasug.

Förberedelserna inför kanelbullens dag på måndag är igång och i bageriet på Bongska Huset i Abbekås planeras bullbak till både kaféet, som startade under pandemin, och till storasystern Hotell Mossbylund.

I bageriet lägger man särskild vikt vid valet av råvaror och till skillnad från många andra bullar bakas Bongska Husets kanelbullar på rörsocker och ceylonkanel. Ceylonkanelen brukar kallas äkta kanel och har ett dyrare kilopris. Bagaren Sara Rasmusson upplever att det finns en okunskap kring hur valet av råvaror kan påverka smak och prissättning.

Det är jättestor skillnad, framför allt när man testar båda, berättar Sara Rasmusson. 

När Skurupspostens reportrar testar bullen är det första som märks en intensiv kanelsmak som skiljer sig från en vanlig bullupplevelse.

På Conditori Centrum i Skurup pågår likaså förberedelser inför måndagen. Även här bakas allt på plats och de svenska ingredienserna spelar en viktig roll. Trots att många kaféer har fått lägga ner sin verksamhet under pandemin är det inget man har märkt av på Conditori Centrum. Tvärtom har antalet kunder ökat.

– Det blir en social grej. Man sitter kanske inte tätt ihop men kan ändå titta på lite folk och så, säger Petra, som arbetar på konditoriet.

Trots att restriktionerna har släppt kommer Conditori Centrum att fortsätta med vissa åtgärder för att minska smittspridning. 


Fakta kanelbullens dag:

  • Dagen instiftades 1999 av Hembakningsrådet, som består av råvaruproducenter. Instiftandet skedde i samband med rådets 40 års dag och hade till syfte att öka intresset för hemmabakning.
  • Kanelbullens dag firas även i Finland.

Källa: Hembakningsrådet.se


Text: Lee Strandberg och Maja Månsson