Skurups bibliotek återgår till normal verksamhet efter pandemin

skurupsbibliotek1SKURUP. Covid-19-restriktionerna har lättat och på Skurups bibliotek får personalen äntligen ställa ut bord och stolar åt besökarna igen. På agendan står släktforskning, författarbesök och spionpyssel.

– Besökarna har mest fått komma in snabbt och hämta det de ska. Ett tag hade vi även helt stängt, säger bibliotekarien Anna Gustafsson om hur Skurups Bibliotek hanterat pandemin. 

Begränsningar i antalet besökare, ändrade öppettider och inga sittplatser i lokalerna är några av de åtgärder personalen har tagit vid för att kunna hålla öppet trots Folkhälsomyndighetens restriktioner. Biblioteket har även arbetat med digitala lösningar för att fortsätta synas och erbjuda aktiviteter.

– Vi har haft digitalt fredagsmys för barn, där vi gjort i ordning pysselpåsar som man kan komma och hämta och sedan pyssla med hemma med hjälp av instruktioner som vi filmat och laddat upp, säger Anna Gustafsson.

Personalen har också tillhandahållit upphämtning av böcker utomhus för de som inte velat komma in i lokalerna.

Biblioteket har sett en uppgång i användandet av e-bokstjänster och möjligheten att hyra film digitalt, medan det fysiska besöksantalet har gått ner. Författarbesök är den aktivitet som blivit mest lidande under pandemin.

– Författarna har inte varit intresserade av att hålla digitala föredrag, utan vill komma och möta sin publik, säger Anna Gustafsson.

Bibliotekarien Anna Gustafsson framför “skånehyllan” där släktforskningsintresserade besökare snart ska ses igen efter ett och ett halvt års pandemiuppehåll.

Bibliotekarien Anna Gustafsson framför “skånehyllan” där släktforskningsintresserade besökare snart ska ses igen efter ett och ett halvt års pandemiuppehåll.

Personalen är nöjd och upplever att de har kunnat erbjuda sina tjänster utifrån de förutsättningar som funnits. Anna Gustafsson förklarar att Skurups bibliotek kommunicerat med andra bibliotek och utbytt tips och råd om anpassningar av verksamheten, vilket varit hjälpsamt.

Personalen ser fram emot en höst på återgång mot normal verksamhet. Under torsdagen är bord och stolar på plats igen och biblioteket förbereder sig för Ystadbygdens Släkt- och Bygdeforskarförenings första träff i lokalerna på ett och ett halvt år.

Framåt kan biblioteksbesökare även ta del av en boktipsarkväll på temat HBTQ+ den 6 oktober, fredagsmys med pyssel på temat spioner den 8 oktober och ett föredrag av författaren Patrik Lundberg den 12 oktober. 

Text och bild: Ludwig Bergman