AI AI AI – här kommer pizzan!

SKURUP. Servicerobot Sara är inte till för att ersätta det mänskliga arbetet, utan existerar snarare som ett underhållande moment. Kasim Abdulraman, ägare av Saras pizzeria, är mycket nöjd med nya tillskottet. ‘’Gästerna tycker det är roligt’’, säger han.

Tänk dig att du slår dig ned tillsammans med vänner för att äta en vesuvio, dricka en kall öl och byta några ord om hur dagen varit. Restaurangen är full av kurrande och mätta magar, rykande pizzor passerar på bärande armar och du känner dig ivrig över beställningen som du flera gånger upprepat för dig själv – som för att övertyga magen att snart kommer den.

Möt Sara, din servitris för kvällen. Din beställning är hon inte tillräckligt utvecklad för att ta, men hon hittar fram till ditt bord utan problem. Om det råkar vara din födelsedag kan Sara inte sjunga för dig, men snart kan det ändras.

Sara är en AI-robot som befunnit sig inne på restaurang Sara sedan förra veckan, vilket Ystads Allehanda rapporterat om.

Företaget som producerat Sara är Front robots, som hyr ut robotar till hotell och restauranger, i syfte att underlätta för personal och minska personalkostnader. 

‘’Höj din servicenivå och spara 1500 kronor om dagen’’ – står det på deras webbplats. Du kan också hyra ett syskon till Sara, samma modell hyrs ut för 195 kronor per dag. 

Priset för denna donna? Några tusen i månaden. Enligt Kasim är både han och personalen mycket nöjda med det nya tillskottet, trots en höjd månadskostnad. Saras roll på arbetsplatsen är fortfarande under utveckling, till exempel ska namnet Sara stå med ståtliga bokstäver på den fyrkantiga robotkroppen.

Kasim har inte svårt för att hitta serveringspersonal, och enligt honom är roboten inte till för att ersätta det mänskliga arbetet. Tvärtom är det en rolig grej, och främst är det barnen i Skurup som uppskattar det och tycker det är roligt. 

Förbättrar Sara kundupplevelsen?

– Ja, kanske mest för barnen. De tycker det är roligt. Vi ska programmera så att den kan sjunga när någon fyller år, säger Kasim.

Men alla gäster är inte alltid lika imponerade. Speciellt de äldre, de förstår inte och kan ibland vara lite negativa. De undrar om de ska beställa direkt från roboten, eller om de ska köra med den, säger Kasim.

Även om Sara är en månadskostnad och rolig grej, påpekar Kasim dessutom att han kan lämna tillbaka henne när han än vill – det finns nämligen ingen bindningstid.

– Det underlättar på olika sätt, om du har massa disk lägger du allt där på en gång. Man kan inte bära åtta tallrikar på en gång, nu tar roboten resten. Jag tror att jag kommer att behålla den, säger Kasim.

Text och bild: Estelle Colak