Willys skickar trötta tomater och fellevererad ost till Skurups folkhögskola – för klimatets skull

Ett lokalt samarbete för att minska matsvinn ska ge deltagarna på kock -och konditorlinjen ett hållbarhetstänk, skriver Ystads Allehanda.

Tova Eriksson, Emilia Kallberg och Lovisa Tegnevik, deltagare på konditorlinjen på Skurups folkhögskola, bakar jordgubbstartletter. Foto: Dorte Gottlieb.

Willys i Skurup får leveranser alla dagar i veckan och det är mer regel än undantag att det kommer varor som är lite skavda, tilltryckta eller fellevererade, som därmed inte går att sälja. Matbutiken tycker att det är synd att slänga mat som går att äta, och dessutom tar det tid från verksamhetens andra uppgifter. 

Butiken hittade folkhögskolan efter att ha sökt någon att samarbeta med kring svinnet och från och med nu kommer skolan att hämta varor en gång i veckan. Lärarna på kock -och konditorlinjen är glada över samarbetet och ser det som en möjlighet för deltagarna att få tänka hållbart.

Text: Alma Feldtman