M+SD=Sant?

Skærmbillede 2017-02-14 kl. 14.00.10

SKURUP. Under den senaste tiden har det varit många spekulationer kring Moderaternas(M) beslut att bjuda in Sverigedemokraterna(SD) till möte på riksnivå. I Skurup har M gjort en tvärvändning ifrån Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan-era. ”

– Det är positivt att man har tagit det här steget och att vi nu kan föra ett sansat samtal med andra partier. Idag kan vi hålla en diskussion utan att det blir en dålig ton, säger Lars Nyström (SD) vice ordförande i Skurups kommun.

För drygt en månad sedan höll M och SD sitt första möte på tjänstemannanivå. Mötet handlade om hur de två största oppositionspartier ska kunna samarbeta i framtida folkförsamlingar. Dessutom tydliggjordes att kontaktförbudet mellan M och SD upphävs även i landets kommuner och landsting.

Vad mötet exakt handlade om är dock oklart och Anna Kinberg Batra, Moderaternas partiledare, har tidigare sagt att man ”inte kommer att förhandla om regeringssamarbete eller budgeten och inte kompromissa med våra ideal”.

Omsvängningen gentemot SD har också visat sig på kommunnivå. På sista kommunfullmäktige i Skurup sa Johan Bolinder (M), vice ordförande i Skurups kommun, att Skurup var i behov av en flyktingpaus. Men förslaget ska inte ha berott på ett närmande till SD.

Enligt Johan Bolinder var orsaken bakom förslaget en rådande bostadsbrist. Med andra ord anser Johan Bolinder att Skurup inte har kapacitet till att ta emot fler flyktingar. Till skillnad från SD menar dock Johan Bolinder att M har en ansvarstagande flyktingpolitik.

– Vi arbetar med integration och vi vill kunna säkerställa att alla som kommer till Skurup ska få det mottagande som de behöver. Där skiljer sig M från SD, säger Johan Bolinder som tycker att SD för en oansvarig flyktingpolitik.

Trots olikheterna menar Johan Bolinder att M inte längre kan stänga ute ett parti som har över tio procent av folkets stöd.

– Vi kan inte sopa problemet under mattan nu när SD fortsätter att växa. Decemberöverenskommelsen blev ett fiasko och om ett liknande valresultat uppstår 2018, kan M inte längre avstå från att framföra sin politik, säger Johan Bolinder

Lars Nyström ser positivt på utvecklingen. Han ser även en gradvis förändring hos övriga partiers inställning till SD.

– Det ska inte spela någon roll om det är en maskros eller blåsippa bakom förslaget. Förut blev allt vi föreslog bortprioriterat bara för att det var en blåsippa bakom förslaget. I dag är det annorlunda, säger Lars Nyström.

Varken de rödgröna eller alliansen är i majoritet i Skurups kommun, därmed har Sverigedemokraterna fått större inflytelse i Skurups kommun. Både Moderaterna och Sverigedemokraterna avstår från att gå in på detaljer om hur framtida samarbeten kan se ut.

– Vi söker stöd i enskilda frågor från samtliga riksdagspartier där det finns förutsättningar för att komma överens, säger Lars Nyström.

På frågan om vilket parti som SD samarbetar bäst med svarar Lars Nyström att SD inte tar hänsyn till andra partier, men att de har en likande grundsyn som M och att de är längst ifrån V på ett politiskt spektrum.

Text: Cornelia Mikaelsson