Snöröjning väcker känslor

IMG_5454inne

Angelo Lo Presti har skottat framför sin utfart.

SKURUP. Efter snöfall kommer snöröjning. Alla är inte nöjda med den.

Angelo Lo Presti huttrar där han står på sin villautfart i utkanten av Skurup. Landskapet är öppet och det bildas fort snödrivor i blåsten.

– De som bor inne i Skurup får mer service, även när det gäller snöröjning. Här känner vi oss lite utanför, säger han.

Angelo Lo Presti skulle gärna vilja att plogbilen kom lite oftare och tidigare på vintrarna. Att han själv får skotta bort snövallen som plogbilen lägger framför hans utfart kan han leva med.

– Det får man ta. Det är svårt för dem att göra annorlunda, om man säger så.

Annars är det ofta just snövallarna efter plogbilarna som väcker känslor. I den offentliga Facebook-gruppen ”Debatt i Skurup” skriver Håkan Levau: ”Tack till er som e i snösvängen i kommunen. Men hur tänker man när man lägger snön framför infarterna ute på landet när där är åkermark på motsvarande sida?”

Mikael Knutsson är platschef på NCC som sköter snöröjningen på vägarna kring tätorten Skurup. Enligt honom har fastighetsägarna väldigt olika förslag på hur snön ska plogas framför deras utfarter. Men det kan plogbilsförarna inte ta någon hänsyn till.

– Om plogbilsföraren ska börja laborera med att vända snön till höger till vänster och fram och tillbaka, då har han inget annat att göra. Då hinner han inte få bort snön från vägen, och det är det som måste vara prioriterat, säger Mikael Knutsson.

Håkan Svensson, samhällsbyggnadschef i Skurup, ansvarar för snöröjning inne i tätorten. Särskilt gång- och cykelbanor måste fort bli fria från snö.

– En gående som har två ben har lättare för att trilla än en bil som har fyra hjul, säger Håkan Svensson.

Angelo Lo Presti kommer ursprungligen från Sicilien. Där är vintrarna ljusare. Därför blir han trots allt glad när snön faller och lyser upp det skånska landskapet.

– Det är fantastiskt, säger han.

Text & foto: Peter Hultgren