När kommer våren egentligen till Skurup?

Ljuset dröjer sig kvar om eftermiddagarna och en känsla av att livet öppnas upp smyger sig på. Betyder det att våren har kommit? Det får några skurupsbor svara på.

Februari är här och våren ligger runt hörnet, men när kommer den egentligen till Skurup?

När dygnsmedeltemperaturen har varit över noll grader i en hel vecka räknas det som att våren kommit. Det säger Sverker Hellström, meteorolog på SMHI. Men riktigt så enkelt är det ändå inte.

För att våren inte ska komma för tidigt har man satt en gräns. På SMHI:s hemsida står det att ”starten på våren inte får ske före den 15 februari”, även om det temperaturmässigt redan är vår.

Förra året var dygnsmedeltemperaturen i Skåne över nollan i hela februari. Alltså skulle man kunna säga att det var vår hela månaden. I år ligger temperaturen fortfarande runt nollan, men vårkänslor kan man ha ändå, tycker Skurups invånare.

När våren infaller (om man bortser från gränsen på den 15 februari) skiljer sig dock från ort till ort. I Munka-Jungby blir det i regel vår den 5 februari. I Björka den 10 februari. För Skurup finns inget exakt datum, men i Sturup brukar våren komma den 15 februari.

Sverker Hellström berättar att våren kommer tidigare nu för tiden, än den gjorde förr.

– De mänskligt inducerade klimatförändringarna leder till en stigande temperatur, som får olika följder, till exempel tidigare vår och längre vegetationsperiod, säger Sverker Hellström.

Gränsen för när våren får lov att komma, menar han, kan därför komma att flyttas i framtiden.

– Fortsätter temperaturen att öka så kommer gränsen nog ligga något eller några dygn tidigare, så det kommer nog ske en sån förskjutning i framtiden.

Text & Video: Arvid Grange