Naturens lyrik i fokus på utställning vid Svaneholms slott

Konstnären Birgitta Tisell

Konstnären Birgitta Tisell

SKURUP. Färgerna dominerar, landskapen avlöser varandra, och tolkningarna är lika många som det finns åskådare. Konstnären och symbolterapeuten Birgitta Tisell ställer ut på Mästers Galleri vid Svaneholms slott.

I skuggan av Svaneholms slottspark fokuserar Birgitta Tisell på ljuset. Konstnären fokuserar på det positiva framför det negativa, och på att hitta en stillhet i den natur hon försöker avbilda i sina fiktiva naturlandskap. Utställningen, döpt Natura Poetica, fokuserar på lyriken som konstnären säger finns i naturen och dess avbildning.

Bild 4

– Det finns många som avbildar krig och tragedi, vilket det ska finnas plats för, men jag vill avbilda ljuset i mörkret.

Bilderna på utställningen är alla producerade under corona-åren. Ofta är de målade ovanpå författarens gamla verk, som hon av olika anledningar tröttnat på.

– Det är inspirerat av Louise Bourgeois motto: Do, Undo, Redo, säger Birgitta Tisell.

Bild 7

Färgerna dominerar målningarna. Blått, orange, gult, och lila avlöser varandra på mer eller mindre abstrakta landskap, ibland mer abstraktion än egentliga landskap. Ljuset står på impressionistiskt vis i fokus, men ibland får landskapens naturtrogenhet ställa sig i bakgrunden för konstnärens intryck. Som när solljuset i en scen lika gärna kan se ut som en skogsbrand.

Att vissa kan tolka det olika är konstnären dock öppen för. Som symbolterapeut, där man använder konst, former, och andra kreativa uttryckssätt för att lära känna sig själv, är Birgitta Tisell van vid att människor kan se saker på väldigt olika sätt. Hon har inte själv försökt tvinga fram någon särskild symbolik i sina verk. I stället låter hon åskådaren göra egna analyser.

– Jag tänker i färger, så får andra tolka.

Bild 8

Ibland träffar Birgitta Tisell verkligen rätt. I hennes mer tillbakahållna verk finns det en skönhet som fångar en. Där syns konstnärens fokus på naturens skönhet, poesi till och med, som hon framhäver som avgörande för sin process. En särskild bild fångar mig. Det nästan toskanska landskapet med mjuka kullar och ett par cypressliknande träd i bakgrunden, målat i nyanser av blått och lila, inger ett lugn som bara natten kan.

Avståndet mellan dessa återhållsamma bilder där blått dominerar, och de abstrakta målningarna täckta av orange och gult är påtagligt. Birgitta Tisell säger själv att hon varit igenom flera medier och stilar genom sin karriär, så vem vet vad nästa utställning kommer att innehålla.

Det är Skurupsbygdens konst- och hantverksförening som arrangerar utställningen som går att se mellan klockan 11.00 och 15.00 fram till och med den 4 oktober.

 

Text: Marcus Mathiesen

Foto: Esther Arndtzén