Så vill politikerna tackla nazistpropagandan

SKURUP. Nazistisk propaganda oroar Skurups makthavare. Nu efterlyser kommunpolitikerna mer rörelse i centrum efter senaste tidens vandaliseringar.

Skurupsborna har mötts av nazistiska budskap på flera ställen de senaste dagarna. Tatueraren Christian Cedermarker har fått riva ner klistermärken signerade Nordfront från fönstret till sin studio och Miloud Kechenas överväger att stänga sitt bageri sedan hans ruta krossats och någon klottrat ett hakkors på fasaden.

– Det är fruktansvärt att näringsidkare och privatpersoner blir utsatta för den här typen av hat. Ingen ska behöva utstå det i ett demokratiskt samhälle år 2018, säger kommunstyrelsens ordförande Magnus Alm (S).

Han tror att den senaste tidens vandaliseringar är ett uttryck av rädsla och okunskap.

– Vissa har fel verklighetsbild. Vi har till exempel inte så gigantiska problem med arbetslöshet, utanförskap och ojämlikhet som vissa individer vill måla upp, säger Magnus Alm (S).

Magnus Alm konstaterar att politiker, näringslivet och ideella organisationer behöver arbeta gemensamt för att motverka de nazistiska krafterna. Som ett exempel lyfter han fram de nattvandrare som rör sig i Skurup.

– De gör fantastiska insatser och pratar med ungdomar, säger han.

Även Sverigedemokraterna tror på rörelse i centrum på kvällar och nätter, men främst av uniformerad sort.

– Vi vill verka för mer poliser. De har en avskräckande effekt på alla typer av brottslighet, säger Lars Nyström (SD) som är kommunstyrelsens andre vice ordförande.

Orsaken till den just nu höga koncentrationen av skadegörelse kan Lars Nyström inte spekulera i.

–  Jag har ingen aning om vad det beror på, det får du fråga de som har gjort det om. Man hade kunnat förvänta sig det i samband med en valrörelse. Då hade de velat ha uppmärksamhet, säger Lars Nyström (SD).

Skurupsposten söker oppositionsrådet Johan Bolinder (M) för en kommentar.

Text: Ludvig Samuelsson

Läs mer:

Bagare utsattes för skadegörelse

Tatuerare mötte klistermärken med nazistpropaganda

Skurupsbornas stöd till bagaren efter vandaliseringen

Skurupsborna ser allvarligt på nazistpropagandan