Unga lär gamla bli mer digitala

Foto: Frida Ingemarsson

SKURUP. I tre dagar råder omvända roller: ungdomarna är experter och seniorerna elever. På tisdagen kom 100 vetgiriga seniorer till Folkets hus för att lära sig ”allt” om den digitala världen.

– Hur många här inne använder datorn minst en gång i veckan? frågar konferencier Per-Ola Sandberg och samtliga deltagare svarar med att räcka upp en grön lapp.

– Hur många har en smartphone? Nästan alla räcker upp en grön lapp.

Det är kommunen som tillsammans med Telia har bjudit in alla medborgare över 65 år till en workshop i att bli mer digital. Intresset har varit stort och tisdagens event är slutsålt.

Undervisar gör elever från Allé- och Mackleanskolan tillsammans med kommunanställda.

– Det är en blandad kompott av erfarenheter i rummet och diskussionerna blir jättespännande. Det är högt och lågt som gäller, och samtidigt knyts broar över generationer, säger Regina Silvander, kommunadministratör och eventarrangör.

Berit Mårtensson är 88 år och chattar hellre än att ringa. Hon föredrar att kunna svara när hon själv har tid. Datorn använder hon varje dag för att läsa tidningen.

– Då slipper jag bära iväg alla gamla tidningar, och så är det billigare, säger Berit Mårtensson.

Femtonåriga Josefin Nilsson och Leotrina Duglica har hjälpt henne att använda Youtube och att söka efter bilder på Google. De tycker att seniorerna verkar kunna mer än de hade väntat sig.

Från vänster:Yvonne Johansson, Berit Mårtensson, Leotrina Duglica, Josefin Nilsson. Foto: Frida Ingemarsson

Från vänster:Yvonne Johansson, Berit Mårtensson, Leotrina Duglica, Josefin Nilsson.

– Det svåraste är att förklara saker som känns självklara, typ hur man skapar ett Facebook-konto.  Men de lär sig snabbt, säger Josefin Nilsson.

– Skriv att hon är väldigt trevlig och vänlig, flikar Berit Mårtensson in.

I fikapausen är det dags för musikquiz. Den här gången är det är inte fusk att googla.

Jesper Holgersson från Högskolan i Skövde är på plats i Folkets hus. Han forskar i hur e-tjänster kan utvecklas så att de blir tillgängliga för alla medborgare.

– Den största nyttoeffekten är att man minskar rädslan för att pröva sig fram. Det digitala avdramatiseras, säger han.

Det är Telia som utvecklat projektidén och som står för tekniken. Syfte är att motverka digitalt utanförskap och Skurup är den fjärde kommunen i landet att arrangera eventet.

Telias projektledare Marie Lönn menar att ett stort hinder för att bli mer digital ofta är rädsla.

– Man måste komma över att ingenting hemskt kommer hända om du trycker fel, säger hon.

Många har frågat om kommunen kommer följa upp projektet på något sätt, men enligt Regina Silvander, finns det i nuläget inga planer på det.

Text och foto: Frida Ingemarsson