En språngbräda ut i arbetslivet

Adnan Jarbooa och Hussein Al Said som jobbar på cykelbiblioteket är nöjda med traktorn som är det nyaste tillskottet till verksamheten.

Adnan Jarbooa och Hussein Al Said på cykelbiblioteket är nöjda med projektet Skurups hjältar.

SKURUP. Två år har gått sedan idén om Skurups hjältar tog form och i april i år beviljades projektet två miljoner kronor. Det ska ge nyanlända och unga arbetslösa en skjuts ut i arbetslivet genom att erbjuda praktikplatser.

Från och med första november i år kommer besökande och boende i Skurup utan kostnad att kunna låna cyklar vid stationen. Cykelbiblioteket är en del i projektet Skurups hjältar och förhoppningen är att det blir den första av flera satsningar.

LÄS MER: Nyanlända ger gamla cyklar nytt liv

Idén till projektet kom i samband med de stora flyktingströmmarna under 2015. Projektledare Karolina Silfverberg tillsammans med Henrik Lundblad,  näringslivsstrateg i Skurups kommun, ansåg att kommunen behövde någon form av positivt integrationsprojekt.

– Tanken var att starta någon form av socialt företagande som hjälper personer som står utanför arbetsmarkanden. Sociala företag är företag som inte drivs av ett ekonomiskt vinstinresse, säger Karolina Silfverberg.

Tanken blev till verklighet i april i år när man beviljades projektstöd på 1,9 miljoner kronor med Leader Söderslätt som största bidragsgivare.

Skurups hjältar erbjuder nyanlända och unga arbetslösa praktikplatser inom olika verksamheter. Fyra personer är ute på praktikplatser genom projektet just nu, på Svaneholms slott respektive cykelbiblioteket. En framtida vision är att även restaurangen på Svaneholms slott ska omfattas av projektet.

Vilka verskamheter som dragit igång har de projektansvariga inte själva bestämt. Innan projektets början gjordes en kartläggning över vad de som inte hade något arbete kunde tänka sig att jobba med. Flera var intresserade av trädgårdsarbete, matlagning, snickeri och meckande.

– Vi tittade på denna listan för att veta hur vi skulle lägga upp projektet. Svaneholms slott fick bli trädgårdsskötsel och matlagning medan cykelbiblioteket står för meckandet och snickrandet, säger Karolina Silfverberg.

Målet är att tillsätta totalt 30 praktikplatser i olika satsningar fram till 2019. De som får en praktikplats kan inte förvänta sig någon ersättning för arbetet. Snarare ska det fungera som en språngbräda till nya möjligheter i livet och en introduktion till arbetsmarknaden. Förhoppningen är att praktiken också i vissa fall ska leda till anställning.

– Meningen med praktikplatserna är att personerna ska ges en chans, och vilja komma in i arbetslivet. Om man inte ger folk möjligheten så ger man inte dem en chans att börja vilja, säger Karolina Silfverberg.

Karolina SIlfverberg brinner för integrationsfrågor och har jobbat hårt med projektet Skurups hjältar.

Karolina Silfverberg brinner för integrationsfrågor och har jobbat hårt med projektet Skurups hjältar.

Den tidigare praktikanten Adnan Jarbooa har efter sin praktik fått anställning på cykelbiblioteket. Han ska också börja på komvux till våren.

Om bara två personer ges den här chansen och ser samma förändring som Adnan Jarbooa har gjort, ger det tillbaka till samhället hundra gånger om, säger Karolina Silfverberg.

De båda praktikanterna på cykelbiblioteket är nöjda med chansen de fått.

– Jag är mycket glad för projektet. Att man får jobba med någonting man tycker om är särskilt kul, säger Adnan Jarbooa.

– Jag tycker det är mycket bra. Jag känner absolut att projektet hjälpt oss, säger Hussein Al Said.

Text och foto: Teodor Dimblad