Nej till vägbula trots invändningar

ABBEKÅS. Boende ifrågasatte kommunens nej till vägbula. Men beslutet står fast.

Anneli Stenberg bor på en tvärgata till Sockenvägen i Abbekås. I ett medborgarförslag från förra året liknar hon Sockenvägen vid en formel 1-bana och uppmanar kommunen att bygga vägbulor där.

Kommunen sa nej till hennes begäran. Deras mätningar visade att den genomsnittliga hastigheten var 29 km/h, medan den tillåtna hastigheten är 40 km/h.

– Deras motiveringar är så löjliga att man kan, ursäkta uttrycket, kräkas, säger Anneli Stenberg, som  bland annat har ifrågasatt varför mätningarna gjordes i juli månad när vägen till stor del används av turister.

Kommunens samhällsbyggnadschef Håkan Svensson håller fast vid resultatet av kommunens mätningar. Han ser inte heller vitsen med att sätta upp varningsskyltar för fyrvägskorsning i syfte att sänka hastigheten.

– De flesta kör ju inte för fort där, säger han.

Innan Anneli Stenberg lämnade in sitt första förslag pratade hon med grannar som delade hennes åsikt, att hastigheten var alldeles för hög. Men när kommunen var där för att göra sina mätningar kom andra boende ut och sa att det inte alls går för fort på vägen.

Enligt Håkan Svensson har de boendes personliga åsikter inte någon betydelse för kommunens beslut.

– Vi kan inte bygga svar på upplevelser. Vi måste bygga svar på fakta. I det här fallet var det genom att mäta hastigheterna.

Kommunen har besvarat Anneli Stenbergs invändningar. Därmed är frågan utredd för den här gången.

Text & foto: Peter Hultgren