Niondeklassare räddar mat från komposthinken

DSC_5088 (kopia)

SKURUP. Klass 9C på Mackeleanskolan lagar mat med gamla ingredienser. De är med i tävlingen om att bli Skånes nästa resterkock och lär sig minska matsvinnet.

Hem- och konsumentkunskapsläraren Alexandra Nilsson håller en lite ovanlig lektion. Hon har plockat fram fula och lite gamla ingredienser för eleverna att laga mat på. På uppmaning av Resterkocken pratar hon med ungdomarna om vikten att minska matsvinnet och på så sätt spara på både miljön och sin egen ekonomi.  

Resterkocken är en tävling som anordnas av skånska kommuner, VA-företag och avfallshanteringsföretag. Eleverna tävlar om att vinna upp till 3000 kronor hos matsmart, ett företag som säljer överskottsmat och som är en av sponsorerna bakom tävlingen.

DSC_5084 (kopia)

Hem- och konsumentkunskapsläraren Alexandra förklarar hur man kan använda purjolök även om den blivit ful.

Innan matlagningen sätter igång berättar Alexandra om skillnader mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag. Hon förklarar även hur man kan se, dofta och smaka för att själv se om råvaran gått ut och då kunna använda råvaror som passerat utgångsdatumet.

Ungdomarna i klass 9C sätter igång med ett gäng olika bidrag till tävlingen. Det knäcks ägg till crêpes på fryst mjölk, skalas mjuka potatisar till potatis- och purjolökssoppa och görs bröd på utgången yoghurt.

Axel von Sydow och Alfred Andersson mixar ägg och banan för att göra bananpannkakor på köldskadade bananer.

– Det känns lite märkligt, säger Alfred om att laga mat med utgångna ingredienser.

För honom hör det inte till det vanliga att laga mat på gamla livsmedel. Emma Ekberg däremot är van att tänka på matsvinn.

– Mina föräldrar har pratat med mig om det sedan jag var liten, säger hon.

Mackleanskolan håller hem- och konsumentkunskapslektioner kring Resterkocken med eleverna i årskurs 9. Alexandra höll lektioner på samma tema när tävlingen hölls förra året också. Då vann två lag från Mackleanskolan pris om 1800 och 900 kronor på matsmart.se.

Det har pratats om matsvinn under lektionerna även utanför Resterkock-tävlingen.

– Det ingår ju i kunskapskraven att prata om hälsa, miljö och ekonomi, säger Alexandra Nilsson. I åttan pratar vi om att vara klimatsmart och hur man är det när man handlar och kollar märkningar.

De planerar även ett samarbete med kommunen där åttorna ska skapa ett recepthäfte med recept som använder matsvinn. På så sätt fortsätter de jobbet med att minska matsvinnet efter att Resterkock-tävlingen tagit slut.

När eleverna är färdiga med sina rätter ska de fotograferas och läggas upp på tävlingssidan. Då gäller det att det ser aptitligt ut. Det tar några försök innan Axel och Alfred får ihop en bananpannkaka som kan presenteras för domarna.

DSC_5103

Emmas potatis- och purjolökssoppa

DSC_5099

Alfred och Axels bananpannkakor

Vikten av att undvika svinn verkar dock ha gått in och Axel ser till att äta upp även de bananpannkakor som inte klarar urvalsprocessen.

Efter matlagningen sätter sig eleverna och äter sina tävlingsbidrag. Alfred och Axel täcker pannkakorna i florsocker och hallon och Emma och hennes vänner serverar bröd och soppa tillsammans.

Text: Ebba Bergström
Foto: Ebba Bergström