Enkät: Nu kommer oturen till Skurup

SKURUP. Tretton är sedan gammalt ett etablerat otursnummer. Runt om i världen är det många som fruktar inför fredagen den trettonde. Skurupsposten begav sig ut för att ta reda på hur Skurupsborna förhåller sig till detta hårresande datum.

I det gamla bondesamhället betraktades fredagen den trettonde som en helg- och vilodag. Numera är den dock mest förknippad med skrock och otur. Fredagen den trettonde är en levande tradition och inträffar upp till tre gånger per år – och i morgon är det dags igen.


Kommer du att vara extra försiktig imorgon?

Morten Ealng, 41 år

– Jag önskar att jag hade kunnat säga ja, men det kommer jag inte att vara. Jag kan vara vidskeplig kring svarta katter och liknande, men inte när det gäller fredagen den trettonde.

Birgitta, 67 år

– Det kan ju vara tvärtom, det kanske är en turdag. Jag har positivitet, det är det som gör att man lever. Jag är dock extra orolig på Halloween. Då öppnar jag inte dörren när det är bus eller godis.

Burhan Ali, 52 år

– Nej, det är jag aldrig. Det är bara ett nummer, vad spelar det för roll?

Madeleine Lundgren, 33 år

– Jag fick faktiskt operationstid imorgon och ändrade datum för jag vågar inte opereras på fredagen den trettonde.

Benjamin Persson, 20 år

– Nja, jag kommer ta det lugnt och inte göra så mycket. Jag tror inte på otursnumret.


Text: Estelle Colak och Viktor Ekström
Bild: Viktor Ekström