Nya rådet från Livsmedelsverket: ät mindre kött

SKURUP. Nu finns det nya riktlinjer för svenskarna när det gäller maten. Vill man följa rekommendationen ska man äta max 350 gram rött kött i veckan. Skurup Folkhögskolas restaurang ligger redan långt under gränsen.

Den främsta anledningen till sänkningen är hälsoskäl. Det finns vetenskapligt stöd för kopplingar mellan köttkonsumtion, särskilt charkprodukter, och cancer i tjock- och ändtarmen.

På Skurups Folkhögskolas restaurang jobbar Rebecca Pettersson och Tom Bayliss. På frågan huruvida de kommer ändra något i matplaneringen för skolrestaurangen svarar de unisont nej.

– Vi följer redan de nya rekommendationerna rätt bra. Idag serverar vi väldigt lite kött och jag räknar det till att vi ligger på i snitt 100-150 gram rött kött per person i veckan. De ändrar rekommendationerna rätt ofta, så vi brukar hålla oss till tallriksmodellen och utbildar våra kockar att ha det tänket, säger Tom Bayliss.

– Om man har en bra och varierad kost brukar man komma rätt långt på det, säger Rebecca Pettersson.

Utöver rekommendationen om minskad köttkonsumtion innefattar de nya riktlinjerna även en uppmaning till svenskarna att äta 500 gram grönsaker, frukt och bär om dagen. Köttet kan ersättas med baljväxter, ägg och fisk. Fisk rekommenderas att äta två-tre gånger i veckan, men då behöver fisken vara miljömärkt eftersom att fiskbestånden är rätt ansträngda för nuvarande.

– På skolan har vi tänkt mycket på maten ur en miljösynpunkt och vill gärna ta vara på maten vi har. Vi har bland annat ett samarbete med Willys där vi får livsmedelsöverskott två gånger i månaden. Sist fick vi 100 kilo cocktailtomater som vi gjorde tomatsoppa och bolognese på, säger Tom Bayliss.

Tom Bayliss.

Text: Veronica Delgado
Bild: Privat