Ödslig jätte skapar missnöje

Fastigheten ligger 200 meter från tågstationen i Skurup. Här ligger också systembolaget, två bensinmackar och ett par butiker. Det finns en parkering med plats för ett hundratal bilar.

Fastigheten ligger 200 meter från tågstationen i Skurup och är 1 400 kvadratmeter stor. Alldeles i närheten ligger Systembolaget, två bensinmackar och en parkering med plats för cirka 100 bilar.

SKURUP. En jättefastighet i centrala Skurup har stått tom i över fem år. Kommunen är frustrerad och grannarna missnöjda, men ägaren av fastigheten tar det med ro. 

I mars 2012 la Coop ner sin stora matvaruaffär på Södergatan 2 i Skurup. Sedan dess har byggnaden stått oanvänd. Ägarna, fastighetsbolaget Fastpartner, letar fortfarande ny hyresgäst.

– Utmaningen är att hitta någon som vill ta hela ytan, och som kan betala hyran. Det har ju varit livsmedel där innan så det hade väl varit det bästa nu också, säger Fredrik Koos, förvaltare hos Fastpartner.

Skurups kommun har haft kontakt med Fastpartner under åren som gått.

– Vi på kommunen är såklart frustrerade. Men vi äger inte lokalen och har inte mycket att säga till om, säger Henrik Lundblad, näringlivsstrateg på kommunen.

Marie Ekvall, som driver Hår- och Hudbolaget, är fastighetens närmsta granne:

– Varför ska vi ha en tom lokal som bara drar ner hela centrumet? Det ser ödsligt ut och lockar till sig folk som beter sig illa, säger hon.

Hon får medhåll av skurupsbon Christer Lindholm, som brukade handla i Coop-butiken:

– Det är tragiskt att det inte satsas mer på att få hit företagare. Någon som lyfter det här området, säger han.

DSC00042

Fastighetsägarna säger att nivån på hyran beror på vilka renoveringar som en ny verksamhet kräver, och vill inte nämna en siffra. Kommunen uppskattar att hyran ligger på minst 140 000 kronor i månaden.

I samtalen mellan kommunen och Fastpartner har parterna haft olika sätt att se på situationen. Även om byggnaden stått tom sedan mars 2012, upphörde hyresgästens avtal med Fastpartner först i december 2015.

– För Fastpartner har det inte varit en lång tid att ha en oanvänd fastighet. För oss på kommunen har det gått extremt lång tid. Varenda dag som den fastigheten står tom är olyckligt för kommunen, säger Henrik Lundblad.

Samtidigt som detta pågått har Skurups kommun tagit stora kliv uppåt i rankingen över svenska företagskommuner. Den nyöppnade ”Handelsplatsen” i utkanten av staden, där flera stora kedjor håller på att etablera sig, är ett tydligt exempel på framgången.

– Vi ser att Handelsplatsen utvecklas mycket positivt, och jag är övertygad om att Skurups centrum också kan göra det. Vi får inte stirra oss blinda på ögonblicksbilden, säger Henrik Lundblad.

Kommunen räknar med att ett stort antal nya invånare kommer att flytta in under de kommande fem åren. Henrik Lundblad och hans kollegor håller på att se över planerna för hela centrum.

– Vi måste kroka arm med fastighetsägare och handlare, för att fylla staden med saker som drar till sig kunder. Sen behöver ju kunderna också ta sig hit, säger han.

När det gäller framtiden för den gamla Coop-lokalen på Södergatan har ägarna i nuläget inga besked.

– Vi har inga planer för framtiden, ingen direkt deadline. Först måste ju någon höra av sig med en verksamhet som vi också tror på, säger Fredrik Koos på Fastpartner.

Text och foto: Ludvig Idoffsson