Orolig expert tipsar: Så här borstar du hundens tänder

dog-4977599_1920

Forskning visar att endast fyra procent av svenska hundägare borstar sina husdjurs tänder dagligen. Detta trots att inflammationer i munnen är ett stort problem bland hundar.

Varje vecka behandlar Andrzej Kaminski, veterinär vid Skurups Veterinären, hundar som kommer till kliniken med tandproblem. Det är inte ovanligt att han uppmanar kunderna att ta till borsten, men hur bra Skurupsborna är på att rengöra sina hundars tänder kan han inte säga.

— Jag har ingen statistik på det, konstaterar han.

Dålig munhygien hos hundar kan leda till tandlossning (parodontit), en sjukdom som orsakas av obehandlad tandsten och tandköttsinflammation. Vid långt gången sjukdom hamnar veterinären söva hunden för att ta bort tandstenen och eventuella lösa tänder.

Forskare misstänker att dålig munhygien hos hundar även kan leda till problem i andra delar av kroppen som njurarna och levern.

Karolina Enlund, doktorand vid Sveriges lantbruksuniversitet, är en del av det forskarteam som ligger bakom studien om tandborstningsvanorna bland hundägare. Hon är orolig över siffrorna som framkommer i resultatet.

— Det är ju allt för få tycker vi. Fyra procent ungefär som borstade dagligen och ungefär fyra till fem procent borstar fyra till sex gånger i veckan.

Borstar man mer sällan än så går effekten förlorad då inflammationen hinner återkomma innan nästa rengöring, förklarar hon.

Så här svarade de X hundägare som deltog i undersökningen på frågan "Hur ofta under den senaste månaden har du borstat din hunds tänder med tandborste?".

Så här svarade de hundägare som deltog i undersökningen på frågan ”Hur ofta under den senaste månaden har du borstat din hunds tänder med tandborste?”.

Måste man borsta sin hunds tänder?

— Det är bra. Måste vill vi inte säga, men man bör, säger Karolina Enlund.

Har du några tips på hur man får hunden att samarbeta vid tandborstningen?

— Det är ofta bra att ta det stegvis och träna in det. Man kan belöna under tiden, man behöver inte vara rädd för att ge godis, säger Karolina Enlund.

Hon tillägger att det även kan vara bra att börja vänja hunden genom att ta på nos och läppar med händerna innan man introducerar borsten.

Karolina Enlund om hur man borstar en hunds tänder:

  • En hunds tänder kan borstas med en mjuk barntandborste eller med en elektrisk tandborste.
  • För smakens skull kan man använda sig av en speciell tandkräm för hundar. Tandkräm för människor ska undvikas eftersom den innehåller fluor som är giftigt.
  • En hunds tänder ska helst borstas en gång om dagen men allra minst fyra gånger i veckan.
  • Varje tand bör borstas cirka fem till sex gånger. Om hunden är medgörlig tar det här cirka två minuter.
  • Tuggben som genomgått kliniska studier och fått en VOHC-märkning (Veterinary Oral Health Council) kan användas som ett komplement till tandborstningen men bör inte ersätta den.

Läs även: Så här sköter Skurupsborna sina hundars tänder

Text: Patricia Torvalds
Graf: Enlund, K.B., Brunius, C., Hanson, J. et al
Bild: Pixabay