Otillräckligt viner vinden – en konsekvenstänkande kalldusch

21 - 000032100013 3

SKURUP Under september minskade elkonsumtionen i södra Sverige med sju procent inom elområde fyra enligt en ny rapport från Svenska Kraftnät. I takt med att konsumtionen av el minskar, sänks priserna på elen.

Svenska kraftnät ansvarar i samarbete med Energimarknadsinspektionen för att utforma högkostnadsskyddet i år på uppdrag av regeringen. Den 15 november ska ett förslag vara klart. Årets högkostnadsskydd kan komma att bli fem gånger så stort som elpriskompensationen från i fjor.

Gabriella Schöllin, som hyr en lägenhet i Skurups kommun med kallhyra där el, värme och vatten behövs betalas. Hon är för tillfället arbetslös och ensamstående mor. På frågan om hur hon dragit ner på sitt hushålls elkonsumtion säger hon,

– Jag kör raggartvätt.

En tio minuters dusch med varmvatten kan med dagens elpriser kosta cirka 30 kronor. Om Gabriella Schöllin hade ett arbete så skulle hon såklart duschat varje dag. Hon använder ugnen så mycket som möjligt för att utnyttja eftervärmen och gör storkok så hon slipper använda spisen varje dag. Vattenkokaren är en annan elsparare. Hennes tvättmaskin går bara med fulla maskiner. Till Malmö åker hon för att byta barnens försmå kläder mot större, så att de har flera plagg att välja på och att tvättmaskinerna kan köras fulla.

Jörgen Nilsson som bor i hus i Skurup kan bara tänka sig att ställa handdukstorken på timer under natten som aktiv elbesparing i sitt hushåll. Han tycker att han gjort det han kan. När han kommer hem vill han inte frysa mer efter att ha arbetat utomhus hela dagen.

Under senare år har svensken lagt mindre pengar på bostad, el, gas och uppvärmning. Svensken har spenderat pengar på möbler, inredning, hushållsutrustning, restaurangbesök, rekreation, kultur och cafébesök enligt sajten Ekonomifakta. Höstens artiklar som publicerats förklarar hur vi sparar el och beskriver människors oro.

Nu är det inflation till råge på höga elpriser. Annika Winsth som är chefsekonom på Nordea skriver i ett mejl,

– Vi har haft det lite för bra lite för länge, och Riksbanken borde för länge sedan ha sagt att kalaset är slut.

En svensk genomsnittsfamilj har de senaste 25 åren fått 50 procents ökad köpkraft. Även låginkomsttagare har fått ökade realinkomster enligt Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi på IFN, Institutet för näringslivsforskning. Han säger,

– I tider av krig och katastrofer blir världen dyrare, men vår levnadsstandard är inte hotad av de kostnadsökningar som vi nu upplever. Vi har uppnått en hög levnadsstandard. Svensk medelklass förväntar sig en eller två utlandsresor per år. Jag saknar en politisk diskussion kring prioriteringar, att man faktiskt nedprioriterar vissa saker och står för det.

Jörgen Nilsson och Gabriella Schöllins hushåll verkar i nuläget få samma högkostnadsskydd trots att deras hushålls procentuella elbesparingar ser olika ut.

Gabriella Schöllin skrattar tyst och berättar om alla elspartips hon läst. Att inte låta olika laddare eller standby apparater ha kontakten i när de inte används är typiskt för de som har pengar. Ett annat tips från experter är att byta kyl och frys mot mer energisnåla. Noll miljötänk och har alla råd med det? Öppna inte kylen om du inte måste. Öppna och stänga hela tiden drar en massa onödig ström för att kunna hålla kylan inne. På frågan om hon är orolig för att klara av sina elräkningar i vinter säger hon,

 – ­På min förra elräkning hade jag sparat 50 procent el jämfört med förra året, ändå var räkningen dubbelt så hög när den skulle betalas. Vad ska jag göra när det blir kallt på riktigt?

Text: Josefine Forsberg          Foto: Josefine Forsberg