Oväntad omröstning slutade i kaos

kommunmote

SKURUP. Politiskt rävspel och dolda agendor när Sverigedemokraternas Lars Nyström röstades fram som nytt oppositionsråd i Skurup.

I måndags valdes planenligt socialdemokraten Pierre Esbjörnsson som kommunstyrelsens nya ordförande. Till förste viceordförande valdes moderaten Camilla Hansen. Men när posten för andre viceordförande, i praktiken oppositionsrådsposten, röstades SD:s Lars Nyström fram med hjälp av Centern och Moderaterna.

M och C vill vill inte uttala sig om hur de röstat, och hänvisar till valhemlighet i enlighet med kommunallagen, men matematiken visar att de bägge partierna röstat på Nyström i omröstningen.

Moderaternas gruppledare Åsa Ekbladh kommenterade igår omröstningen i Ystads Allehanda:

– Man får rösta precis som man vill. Vi står inför en situation där vi har tre block och det är en situation vi inte haft tidigare. Alla måste samarbeta eftersom ingen har majoritet.
Hon ville dock inte svara på hur hon själv hade röstat.

Kommunstyrelsen består nu av 13 ledamöter, varav sex av dem är ett S-block med Miljöpartiet och Kommunens väl, resterande platser hålls av Moderaterna, Sverigedemokraterna och Centern.

Detta innebär att Pierre Esbjörnsson står inför en tuff uppgift då han tvingas söka stöd från M, C och SD i varje fråga som beslutas i kommunstyrelsen.

Efter omröstningen avbröts fullmäktigemötet abrupt. En oroad Esbjörnsson ställde Moderaterna och Centern mot väggen när han kommenterade mötet:

– Det är uppenbart för alla att Moderaterna, Centern och Sverigedemokraterna aktivt har gjort upp om det här. Mig veterligen är detta unikt i Sverige.
Har de valt att rösta på varandra, då kan de ju lika bra styra kommunen också, säger Esbjörnsson till Ystads Allehanda.

Sverigedemokraten Lars Nyström gav sin syn på Esbjörnssons uttalande:

– Det stämmer inte. I så fall hade vi haft en valteknisk samverkan inför valet, men det har vi inte haft.

I nuläget verkar ingen riktigt veta hur Skurup ska styras eller vilka allianser som finns eller inte. På fredag sammanträder valberedningens presidium, och kanske får vi då fler svar.

Text: Victor Lenken
Foto: Bertil Ericson (TT)