Boxare hotar bojkotta ortsnamn

SKURUP. Ordet ”Skurup” i Skurups Kick och Boxningsklubb kan försvinna efter att kommunen nekat stöd till klubben. Klubben kommer att besluta om ortsnamnets öde.

Skurups Kick och Boxningsklubb kan stoltsera med Sara Svensson som nordisk mästarinna i boxning och Paul Lindén samt Linus Fredriksson som svenska mästare i kickboxning. Det är enligt Skurups kommun ingen anledning till att bevilja klubbens ansökan om extra pengar för elitsatsningar.

Björn Ljungdahl, kassör för Skurups Kick och Boxningsklubb säger att de därför eventuellt kommer att ta bort namnet Skurup ur namnet på klubben. Detta eftersom de inte vill göra pr för en kommun som inte sponsrar deras framgångsrika elitsatsningar.

Enligt Björn Ljungdahl så är klubben berättigad till elit- och sponsringsbidrag, främst avsett till resorna för deras framgångsrika idrottare . Han säger att detta är något som kommunens förvaltning också står bakom.

Trots detta gav Skurups kommunstyrelse avslag på deras begäran.

Sven Rosengren, politisk vilde i Skurups kommunfullmäktige och sittande i kommunstyrelsen vid tidpunkten för avslaget bekräftar detta för Skurupsposten. Han säger att stöd till exklusiva elitsatsningar inte bör ges till sporter som går ut på att slå folk medvetslösa, som boxning och kickboxning. Han vill inte göra reklam för våld och för honom är våldet den avgörande anledningen bakom beslutet.

– Det är inte meningsfullt, boxning och kickboxning är misshandel, säger Sven Rosengren.

Enligt honom är det helt och hållet en bedömningsfråga om kommunens förvaltning ska ge pengar eller inte. ­Skurups Kick och Boxningsklubb har dessutom redan fått vanligt aktivitetsbidrag. Och det är också helt upp till Skurups Kick och Boxningsklubb om de vill ta bort Skurup ur namnet, säger han.

Martin Kallén, fritidsstrateg på Skurups kommun säger att det är fritt fram att söka pengar av kommunens förvaltning men att det är kommunstyrelsen som slutligen avgör.

Text: Per Lindahl
Foto: Pixabays hemsida