Prydnadspumpan – höstpynt äldre än Halloween

Pumpa3
SKURUP. Hösten är här och pumpaförsäljningen är igång. Halloweenpynt tänker de flesta, men prydnadspumporna fanns här före högtiden.

Drygt två kilometer söder om Skurup går det nu att köpa närodlade pumpor. Monica Andersson och hennes familj har sålt pumpor sedan 2003.

Redo för självbetjäning på Stenkullagården finns matpumpor, prydnadspumpor och stora orangea Halloweenpumpor. De senare säljer mest i slutet på oktober, runt Halloween, uppger Monica Andersson.

Monica Anderssons föräldrar har odlat pumpor i 40 år. Men trots att pumpor funnits i hennes liv länge så äter hon det sällan. När Monica Andersson var liten odlade föräldrarna prydnadspumpor som de dekorerade med inomhus. På den tiden firades inte Halloween i Sverige i någon större utsträckning och matpumpor var ovanligt.Pumpa2

På Stenkullagården finns ett litet pumpaland, men det är inte här pumporna växer.

– Det är gödselstacken! Vi har slängt gamla pumpor där och så har det blivit en ofrivillig pumpaodling, säger Monica Andersson.

Pumporna odlas av vänner till familjen Andersson på en gård i Äspö. Det var Monica Anderssons barn som började med pumpaförsäljningen och än idag är det en familjegrej. För tre år sedan började de ta betalt även med Swish och sedan dess har försäljningen fått ett uppsving.

– Vi brukar göra något kul med familjen för pengarna, säger Monica Andersson.
Pumpa

Text: Klara Thörn Foto: Florian Falk