Sandåkra ridklubb drabbad av torkan

SKURUP. Torkan har tvingat Sandåkra ridklubb att prioritera om. Pengar som skulle gå till veterinär- och underhållskostnader har nu istället gått till att betala för det dyra höet.

Jennie Rosewall driver Sandåkra ridklubb. Hon flyttade ridklubben från Ystad till Skurup kommun för ett och ett halvt år sedan. Allt hade gått bra på ridklubben tills den heta sommaren slog till i år.

– Vi har vårt egna fält, där vi vanligtvis har 167 stora höbalar men detta året har det bara blivit tio, säger Jennie Rosewall.

167 höbalar räcker i ett halvår, men det har det inte gjort nu. Nu har ridskolan i stället tvingats köpa in hö från Holland ända sen i juli. Priset på höet har sedan förra året fördubblats, vilket de inte var förberedda på. Priset hade stigit från 1.90kr/kg till 4.50kr/kg.

För att lösa det ekonomiska problemet har Jennie Rosewall fått vara kreativ och jobba ännu hårdare än vanligt. Hon har varit tvungen att jobba från tidig morgon till sen kväll och har dessutom varit tvungen att sälja några av ridskolans topphästar för att det ska kunna gå runt. För att höet ska räcka till har hennes kvarvarande hästar, förutom hö och kraftfoder även börjat äta mer halm.

–  Vi hade inte planerat för det så vi har fått ta från bufferten som egentligen var till veterinär-, hovslag- och underhållskostnader. Nu får vi hoppas på att våra hästar håller sig friska, säger Jennie Rosewall.

Halm är billigare men innehåller betydligt mindre näringsämnen än hö. Vuxenridningen har de dragit ner på, på grund av brist på stora hästar, men däremot så har det blivit fler aktiviteter inom barn- och ungdomsridningen med extra lektioner och större elevgrupper. Trots motgång går verksamheten framåt. Inför höstlovet är det redan planerat att ha ridlektioner vilket brukar vara väldigt populärt och väntas bli fullbokade.

Jennie Rosewall med hästen Winny.

Jennie Rosewall med hästen Winny.

 Text och foto: Claudia Kobela