Sayed Latif återvänder till Sverige

SKURUP. Sayed Latif utvisades från Sverige april 2016. Orsaken var att han sökte jobb via internettjänsten Linkedin istället för Arbetsförmedlingen. I dag har han fått uppehållstillstånd, och nytt jobb väntar i Hörby.

Sayed Latif kom till Sverige 2010, då som student. Han har läst såväl företagsekonomi som svenska. Dessutom var det Syed som startade det populära språkcaféet i Skurup. 2014 blev han erbjuden en fast tjänst på ett företag i Malmö.

När du söker jobb som utomeuropeisk medborgare måste du gå via Arbetsförmedlingen. Enligt regelverket har EU-medborgare förtur i arbetsansökan. Detta betyder att personer som kommer från länder utanför Europa har begränsade möjligheter till att söka jobb.

Anledningen till att Sayed Latif utvisades var att han sökte jobb via internettjänsten LinkedIn. Enligt Migrationsverket måste jobbannonser vara synliga för all arbetskraft i EU, och då annonsen enbart var tillgänglig på LinkedIn beslutade Migrationsdomstolen att anställningen inte var giltig. EU-kommissionen säger dock att även utomeuropeiska medborgare har rätt att använda sig av olika jobbkanaler.

Sedan utvisningen har Sayed Latif befunnit sig i Bangladesh. Den åttonde oktober blev han beviljad uppehållstillstånd i Sverige, detta efter att ha blivit erbjuden tjänsten som redovisningsekonom i Hörby. Efter att beslutet om utvisningen togs har han enbart sökt jobb via Arbetsförmedlingen.

Fakta

  • LinkedIn är en internationell webbportal där folk kan söka jobb. Sajten har fler än 400 miljoner användare vilket gör den till världens största inom branschen.

Text: David Michaelsson & Farida Ahmadi Högfeldt

Foto: Flickr.com