”Se ditt hus ur tjuvens ögon”

Skurup. Förra veckan anmäldes tre stölder i Skurup. Nu uppmanar kommunpolis Mikael Svensson husägare att se över lås, ljus och larm för att undvika stöld och inbrott.

Inbrotten ökar med mörkrets intrång. Bild: Skurupsposten

Inbrotten ökar med mörkrets intrång. Bild: Skurupsposten.

Under natten till fredag inträffade två stölder i Skurups kommun. En i en bostad i centrala Skurup där bland annat ett fickur stals. Den andra vid ett nybygge i Skivarp där tjuven fick med sig en värmepanna och en fläkt. Senare under dagen fick polisen även in en anmälan om en stöld i Solberga, nära Rydsgård. Där hade tjuven tagit sig in genom en balkongdörr och stulit kontanter och smycken.

Kommunpolis Mikael Svensson har noterat de många stöldbrotten och säger att nu när det börjar bli mörkare tider är det viktigt att se över lås, ljus och larm på sitt hus. De flesta bostadsinbrotten sker nämligen under dagtid i villor och därför ökar nu riskerna när det blir mörkare tidigare på eftermiddagarna.

– Det är viktigt att se till sitt hus. Se ditt hus ur tjuvens ögon, gå ut när det har mörknat och se hur det ser ut med belysning och så, säger Mikael Svensson.

Utebelysning med rörelsedetektorer och inomhuslampor med tidsinställning som lyser medan du är borta är bra sätt att avskräcka tjuvarna på, enligt Mikael Svensson.

Han säger också att ett inbrottslarm kan vara ett bra sätt att förebygga brott på.

– Det är väldigt effektivt, speciellt de med filmkameror. Ett sånt har jag själv och det är väldigt bra, även om det mest är katterna som utlöser det, säger Mikael Svensson.

Även för byggen är larmsystem viktigt, enligt kommunpolisen. Utöver förra veckans stöld på bygget i Skivarp har bland annat internaten på Skurups Folkhögskola utsatts för stölder under byggnationen. Då stals vitvaror och det är ofta en tidskrävande process.

– Med ett tjutande larm blir inte tjuvarna lika sugna på att kånka runt på kylskåp i flera timmar, säger Mikael Svensson.

Polis, Mikael Svensson

Kommunpolis Mikael Svensson uppmanar Skurupsborna att se sitt hus ur tjuvens ögon. Bild: Skurupsposten.

 

Text: Karl Ljungberg