Så påverkas Skurup av forumet för antisemitism

Flygplatsen Sturup, Öresundsbron och trafiken på väg E65 mellan Ystad och Malmö kan komma att påverkas kraftigt av störningar. 

Anledningen är att den svenska regeringen har bjudit in stats- och regeringschefer från 50 länder för att medverka i Malmö internationella forum för hågkomsten av Förintelsen och bekämpande av antisemitism. Även forskare och experter deltar i forumet, som håller till på Malmömässan. 

Skurups kommunpolis Mikael Svensson har inte fått en enda skrivelse om att det skulle vara några problem med framkomlighet på E65:an i höjd med Skurup.

– Trafikstörningarna gäller mest inom Malmö, säger han.

Skärmbild från Google Maps på vägen mellan Skurup och Malmö.

Skärmbild från Google Maps på vägen mellan Skurup och Malmö. Skärmdumpen är tagen klockan 11.53 den 13 oktober 2021.

Pendlare mellan Malmö och Skurup kan komma att påverkas i rusningstrafik. Bil-, tåg- och busstrafiken i Malmö är delvis avstängd på grund av den höjda säkerheten.

Pendlare i Facebookgruppen Skurups anslagstavla vittnar om att de blivit försenade på grund av trafiken. En pendlare beskriver att avfarten vid Fosie stod helt stilla vid sjutiden i går kväll och att förare hade lämnat sina lastbilar.

Poliser från hela Sverige har kommit till Malmö för att kunna säkra de högt uppsatta politikerna och andra deltagarna på forumet.

Mikael Svensson har beredskap som krisstödshandledare.

– Om det är polispersonal som behöver samtal vid något speciellt ingripande eller så, så kommer jag åka till Malmö och jobba. Men annars jobbar jag som jag ska, som kommunpolis, säger Mikael Svensson. 

Flygplatsen Sturup skriver på sin hemsida att resande bör vara ute i god tid, och att deras coronateststation Scantest kommer att vara avstängd mellan den 12 och 14 oktober. 

Evenemanget äger rum i dag den 13 oktober, och i går den 12 oktober påverkades bil- och kollektivtrafik av de extra säkerhetsinsatserna då konferensens deltagare kom till Malmö. 

I morgon den 14 oktober ska de långväga deltagarna flyga hem. 

– I morgon är det transporter hit och dit och då kan det bli störningar kanske, säger Mikael Svensson.

Text: Vendela Källmark