Vecka 40 målas i regnbågens färger i Skurupskalendern

Några av representanterna för Ett Skurup för alla. Foto: Press

Några av representanterna för Ett Skurup för alla. Foto: Press

SKURUP. Den nionde oktober blir en historisk dag i Skurup: då går kommunens första Prideparad någonsin av stapeln. Bakom evenemanget står den nystartade föreningen Ett Skurup för alla, och flera verksamheter och Skurupsprofiler medverkar. Men redan på måndag (den 4 oktober) smygstartar aktiviteterna

Historien om Skurups första Prideparad börjar påsken 2021. Det var då som Monika Svensson, ordförande i Ett Skurup för alla och några andra bestämde sig för att sätta ner foten mot de trakasserier mot HBTQIA-ungdomar som pågick på skolorna i Skurup.

– Det var kompisar på Facebook som gång på gång skrev i frustration över problem med att deras barn blev trakasserade på grund av deras läggning eller könsidentitet, berättar Monika Svensson.

Hon berättar om hur hon och de andra initiativtagarna till föreningen kände att det fick vara nog. En av dem föreslog att de skulle påskpynta byn i regnbågsfärger. Det blev, enligt Monika Svensson, en succé och de bestämde sig för att starta Ett Skurup för alla. Syftet, berättar hon, är att motverka alla typer av diskriminering i Skurup.

– Grundstenen kommer nog vara HBTQ, men vi vill också göra andra aktiviteter.

Succén med påskpyntet födde också en idé om att ordna en prideparad i Skurup, och nu blir den idén alltså verklighet. Men vägen dit har inte varit helt lätt.

– Vi var fullständiga amatörer, och alldeles för sent ute, säger Monika Svensson.

– En månad gick till bara organisatoriskt arbete, och det var först i augusti som vi kom i gång med planeringen.

Trots svårigheterna är hon nöjd.

– Jag tycker att vi har ett fantastiskt program. Där var mycket mer vi kunde ha gjort, och mycket fler möjligheter, men det får gärna byggas upp med tiden, säger hon.

Programmet

Så hur ser programmet ut? Det är onekligen fullspäckat, och påbörjas redan måndagen den tredje. Biblioteket ordnar pridepyssel, konstutställning med förskolebarnens regnbågsteckningar och digital boktipsarkväll. Fritidsgården Gummifabriken håller i aktiviteter för ungdomar. Måndag till lördag kommer det finnas en pridelounge på gågatan där man kan träffa bland annat RFSL Skåne och Gummifabriken, och gå på författarsamtal. Ett fullständigt program kan man hitta på prideparadens Facebook-evenemang.

Även politiska partier har bjudits in att delta. Monika Svenssson poängterar att evenemanget är partipolitiskt obundet, men att partierna är välkomna att delta och göra egna evenemang.

– Det vi vill är att folk ska sätta fokus på det här, säger hon.

Vänsterpartiet kommer att ordna en filmvisning på Biorama och Moderaterna kommer att ha ett tält dit man gå för att träffa representanter för Moderaternas ungdomsförbund och Moderaterna i Skåne.

– Det ska bli roligt att delta, säger Åsa Ekblad, Moderaternas gruppledare i kommunfullmäktige.

Och på lördagen den nionde är det dags för parad. Dagen inleds klockan två på Stortorget med tal, musik av bland andra Idol-deltagaren Mattias Nederman och cirkusföreställning. Skådespelaren och Skurupsprofilen Michael Segerström är huvudtalare.

Klockan tre bär det av, och i paradtåget som ska gå runt Prästmossaskolan och vårdcentralen kommer det bjudas på musik. Alla som vill är välkomna att delta i tåget, såväl privatpersoner som verksamheter, näringsidkare och politiska partier.

Michael Segerström tror att evenemanget kommer att förbättra situationen för HBTQIA-personer i Skurups kommun.

– De flesta människor är hyfsat hyggliga. Jag hoppas att det här kommer att öka förståelsen, säger han.

Prideveckan avslutas på söndagen med en regnbågsgudstjänst i Skurups kyrka klockan fyra.

Text: Florian Falk, Jonas David, Hanna Nyberg
Foto: Pressbilder