Se målet som ger pengar till Barncancerfonden

SKURUP. Stanstadsspelarna jublade. Innebandy-Sverige jublar fortfarande. Och Barncancerfonden kan räkna med att jubla inom kort.

Anledningen är att Johannes Eriksson väljer att skänka alla intäkter från sitt drömmål till Barncancerfonden.

Stanstadsspelaren Johannes Eriksson, seriekollega till Skurups IBK, står vanligtvis inte i rampljuset.

Men efter gårdagens möte med Bjuv (förlust 9–5) är han en jagad man.

Anledningen är det här målet som spridits som en löpeld på sociala medier och i olika tidningar (klippet kommer från Aftonbladet):

Flera olika nyhetssajter har nu köpt rättigheterna till klippet men det är inga pengar som Stanstad eller Johannes Eriksson väljer att behålla själva.

– Vi väljer att skänka pengarna till Barncancerfonden. Jag har själv personliga skäl till det då ett barn i min närhet gick bort i cancer för ett år sedan. Därför känns det här helt rätt, säger Johannes Eriksson.

Klippet har redan nu gett intäkter på tusentals kronor och förhoppningen är att det blir ännu mer.

Målet kom i den tredje perioden när Stanstad jagade reducering och betydde 5–7. Målgöraren själv sågar dock sitt eget beslut så här i efterhand.

– Det var ju ett idiotiskt beslut eftersom vi hade plockat ut målvakten. Hade jag missat där hade jag nog blivit lynchad, säger Johannes Eriksson och skrattar.

Har du gjort något liknande mål tidigare?

– Nej, jag brukar göra ”Zorro”-finten på straff ibland men aldrig direkt på frislag.

Bland lagkamraterna och andra personer inom Sverige har Johannes Eriksson i dag hyllats. Både för målet och initiativet att skänka alla eventuella intäkter till Barncancerfonden.

– Jag minns att en lagkamrat sa innan frislaget att jag skulle passa till honom men jag sa ”nej, jag tar den här själv”. Det blev ju ganska lyckat, jag tänkte ”zorra” den bredvid muren men sen satt muren och målvakten som den gjorde och det blev ju ganska lyckat, säger han med ett skratt.

Fakta:
”Zorro”-finten
Innebär att du lägger upp bollen i en liten slags ”skål” i bladet på klubban och sedan håller den i luften med att svinga klubban fram och tillbaka.
Finske landslagsspelaren Janne Tähkä var först med finten i slutet av 1990-talet.
Finten har i dag lett till en helt ny sport kallad ”freebandy” där ”Zorro”-finten används flitigt.

Text: Martin Tolén
Foto: TT