Löfven lovar nyval

REGERINGSKRIS

SKURUP. Ett historiskt ögonblick i svensk politik. Statsminister Stefan Löfven har efter budgetomröstningen lovat att utlysa nyval i Sverige.

Den 22 mars hålls extra val där befolkningen beslutar om hur det politiska landskapet ska se ut framöver. Det meddelade Stefan Löfven på presskonferensen efter budgetomröstningen.

Stefan Löfven som tidigare antytt att han avgår om regeringens budget fälls har idag tagit ett nytt ställningstagande.

Val med samma budget

– Vi har en bra budget. Vi tänker gå till val med samma budget som den svenska befolkningen röstade på. Sverigedemokraterna har lovat att fälla varje regering som inte viker sig för deras främlingsfientliga politik. Jag har ett ansvar, och tänker fortsätta ta det ansvaret att inte låta ett parti som fick 13 % diktera över Sveriges politik, säger Löfven.

Ett land i kaos

Efter dagens händelser befinner sig Sverige i ett politiskt vakuum, och det finns röster som tror att ett nyval inte kommer att gynna den rödgröna regeringen.

– Det är långt i från säkert att ett extraval kommer att gynna S och MP. Den här krisen gör att de ifrågasätts gällande regeringsdugligheten. Istället kan SD bli vinnaren. Ett land i kaos som inte har någon framtid mer än ytterligare kaos och radikala lösningar, det är SD:s bästa scenario, säger mätinstitutet Novus VD Torbjörn Sjöström.

 Lokal påverkan

Trots att nyvalet endast påverkar politikerna i riksdagen kommer det ändå färga kommunpolitiken i praktiken.

– Katastrof för hela Sverige, säger Pierre Esbjörnsson, socialdemokrat och ordförande i Skurups kommunstyrelse.

Han ser ett nyval som en stor lokal kris trots att det inte påverkar deras kommunala poster. I praktiken förhalar det deras lokala budgetarbete fram tills nyvalet ägt rum.

Så går nyvalet till

29 December: Stefan Löfven kommer officiellt att utlysa nya val, som då måste genomföras inom 3 månader från beslutet.

22 Mars: Valen hålls men påverkar inte det ordinarie systemet. Alltså hålls även val som planerat år 2018.

Efter valet: Det är partiledaren med majoritetsstöd som kommer ha möjlighet till att ändra i den budget som antogs idag. Vem det blir och vilka som styr vet vi den 22 mars år 2015.

 

Text: Jonathan Sseruwagi, Charlotte Stjernkvist, Isabella Sundell

Foto: Magnus Hjalmarsson Niedemann (SvD)