Skolan fokuserar inte på nazistiska klistermärken

SKURUP. Skurupsbor har under senare tid möts av nazistisk propaganda i stan. Trots detta tycker Katarina Lohff, SO-lärare på Mackleanskolan, att händelserna inte ska få för stort fokus i skolan.

Under senare tid har Skurupsposten rapporterat om olika incidenter med nazistisk propaganda i stan. Bland annat har den nazistiska organisationen Nordfront satt upp klistermärken utanför både folkhögskolan och en tatueringsstudio. På Mackleanskolan väljer SO-läraren Katarina Lohff att inte belysa händelserna nämnvärt.

– Det kan bli lite tvärtom när man belyser något för mycket. Jag tycker att det är viktigare att informera eleverna om ideologier och vad antidemokratiska organisationer står för istället för några klistermärken, säger hon.

Katarina Lohff tycker att skolan har ett ansvar när det kommer till att belysa främlingsfientlighet och homofobi. Här ser hon framförallt fakta och historia som viktiga grundpelare för att eleverna ska lära sig ta ställning till saker.

– Givetvis kan vi inte styra vad varje enskild individ ska tycka. Dock har vi ett ansvar att belysa fakta så att eleverna ska få grundförståelse för varje enskild ideologi.

Vad kan ni göra som skola om någon elev uttrycker sig öppet antidemokratiskt?

– Då kopplar vi in föräldrarna och gör allt i vår makt för att prata med eleven.

Mikael Persson, biträdande rektor Mackleanskolan, väljer att inte kommentera den främlingsfientliga och homofoba propagandan i stan.

Text: Max Holmgren
Foto: Skurupsposten