KAMPEN OM SKURUP: Alliansen spricker i tystnad

SKURUP. När Liberalerna sällar sig till det rödgröna samarbetet tiger resten av det borgerliga blocket. På måndag avgörs Skurups politiska framtid och Moderaterna och Centerpartiet fortsätter att lägga locket på.

I Skurups kommun står Alliansen sedan länge utan kristdemokrater, som i avsaknad av kandidater inte ställer upp i kommunvalen, och nu även utan liberaler. I synnerhet grundar sig det liberala avståndstagandet i inställningen till ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Moderaterna har kommit allt för bra överens med Sverigedemokraterna när det kommer till frågor om ensamkommande, integration och tiggeri, säger Eva Halmer Lindahl (L).

Moderaterna och Centerpartiet samlar 13 av totalt 41 mandat i kommunfullmäktige, ett mindre än det rödgröna samarbetet. Till det hoppas Liberalerna kunna lägga sina två mandat.

Det enda alternativet för resterande borgerliga partier för att med majoritet ta makten är ett stöd från Sverigedemokraterna.

– Vi behöver 21 röster. Varifrån de kommer bryr jag mig inte om, säger Nicklas Olsson (M).

Mer vill moderaternas tredje namn i kommunen inte spekulera i omröstningens utfall.

– Jag är ny i politiken och vill inte lägga mig i det där, säger Nicklas Olsson (M) och hänvisar till ordförande Johan Bolinder (M), tillika oppositionsråd, tillika vice ordförande i kommunstyrelsen. 

Eftersökt. Johan Bolinder är Moderaternas ordförande i Skurups kommun.

Johan Bolinder är Moderaternas ordförande i Skurups kommun. Foto: Moderaterna Skurup

– Vi har bestämt internt att Johan (Bolinder reds. anmn.) sköter media, säger Nicklas Olsson (M) och påpekar att oppositionsrådet “brukar vara duktig på att svara i telefon”.

Till Ystads Allehanda säger Bolinder att hans partis förslag kommer att presenteras på måndag. Vid samma tillfälle vill han inte kommentera huruvida hans parti räknar med stöd från Sverigedemokraterna.

Skurupsposten har i över en veckas tid försökt nå Johan Bolinder (M) utan framgång.

Även Centerpartiets läppar är förseglade.

– Vi har omröstning på måndag och innan dess vill jag inte lämna några kommentarer, säger Jörgen Sjöslätt (C), tackar för sig och lägger på luren.

Text: Ludvig Samuelsson
Foto: Moderaterna Skurup/skurup.moderatweb.se

Läs mer om KAMPEN OM SKURUP:

S: ”Vi har den största minoriteten.”

Liberalerna vill se mittenkoalition

Osäker framtid för nykomlingarna Skurupspartiet

Så tycker väljarna