Trots serieseger – Skurups AIF tvingas kvala

Skurups AIF firar sin storseger mot Höllviken tidigare under säsongen, 1-10 slutade det.

Skurups AIF firar sin storseger mot Höllviken tidigare under säsongen. Matchen slutade 1-10.

SKURUP. Poängtapp av Klågerup och en seger på walkover gör att Skurups AIF nu står som segrare av division tre. Men vägen till division två är fortfarande lång. 

Nu väntar ett tufft kvalspel. Bakgrunden till det grundar sig i ett beslut av Svenska fotbollförbundet som togs tidigare i år. I maj beslutades att damernas seriesystem skulle ändras inför nästa säsong. De sex division-ett serierna som finns idag ska bli tre, och som ett resultat av detta kommer fler lag flyttas ned till division två. För Skurups AIF innebär det att man tvingas kvala för att ta sig upp i division två – trots serieseger. 

– Vi upplever det som frustrerande. Jag är van vid att man automatiskt tar sig upp i seriesystemet när man vinner en serie, men det är som det är, säger Skurups anfallsstjärna Victoria Forsmark.    

Hon har vunnit Elitettan med Umeå Södra, delat omklädningsrum med den kanadensiska OS-vinnaren Stephanie Labbé i Piteå IF och markerat den brasilianska världsstjärnan Marta under sin tid i Damallsvenskan. Efter 24 mål på 15 matcher kan hon även titulera sig skyttedrottning i division tre.

– Det har varit en bra säsong. Vi har något fint på gång, med en blandning av erfarna skickliga spelare, och yngre juniorer som fått sitt genombrott, säger Victoria. 

När Fredrik Sundblad, tränare för Skurups AIF, får frågan om framgångsreceptet i laget lyfter han fram rutinen. 

– Vi har den högsta medelåldern i serien. Och då menar jag inte att vi är gamla, utan rutinerade, vi har spelare som spelat på högre nivå tidigare. Större delen av 2010-talet spenderade Skurup i division ett och många av spelarna från den tiden är fortfarande kvar än idag.

Kvalgruppen kommer att bestå av de tre vinnarna i de skånska division tre-serierna Helsingborg, Spjutstorp och Skurup, samt den bästa tvåan, Hallands Nation. Av dessa fyra lag kommer endast vinnaren spela division två-fotboll nästa säsong.

För Fredrik Sundblad är en av farhågorna att nervositeten riskerar att ta överhanden hos de spelare som aldrig befunnit sig i kval-sammanhang tidigare.

– Det är mycket på spel, det är en tuff grupp. Vi kommer fokusera på att försöka avdramatisera kvalet så mycket som möjligt, framför allt för juniorerna. I slutändan kan man bara göra sitt bästa. 

Första kvalmatchen spelas den 9 oktober på bortaplan mot Helsingborgs IF på Olympia.

Text: Oliver Kertes Foto: Skurups AIF