Barn och ungas psykiska hälsa i fokus under en vecka

SKURUP. Skåneveckan för psykisk hälsa äger rum den 10-16 oktober. Årets tema är Barn och unga. Skurupsborna kan vänta sig såväl samtal om depression som prova-på mandalamålning.

– Skåneveckan i stort handlar om att öppna upp för samtal om vår psykiska hälsa, och bryta stigma, säger Marie Gassne.

Hon är inflytandesamordnare i psykiatrin, och har varit med under alla år som Skåneveckan ägt rum.

– Intresset för Skåneveckan har exploderat sen vi startade 2010. Det är jättemånga arrangörer och det uppmärksammas väldigt brett, säger Marie Gassne.

I hela Skåne kommer besökare kunna delta i en mängd föreläsningar, aktiviteter, workshops och kulturevenemang som alla berör psykisk hälsa. Arrangerar gör Skånes kommuner tillsammans med en mängd organisationer.

I Skurup arrangeras sex aktiviteter av Skurups kommun och öppenvården. Tre är öppna för allmänheten och resterande är riktade till skolelever, vilket knyter an till årets tema som är Barn och unga.

Skoleleverna på Prästamosseskolan och Nils Holgerssongymnasiet kommer att få besök av författaren och föreläsaren Niclas Christoffer, som skrivit ungdomsboken “Som Zlatan fast bättre”.

– Vi ser en ökning av oro hos ungdomar gällande stress kring skolan och framtiden, säger Folke Richardt, barn- och ungdomssamordnare för Centrala barn- och elevhälsan i Skurup.

Folke Richardt säger att det är viktigt att barn och unga tidigt lär sig att ta hand om såväl sin psykiska som fysiska hälsa, och får verktyg för att hantera livets upp- och nedgångar.

Under tisdagen 11 oktober kommer Folke Richardt med kollegor att stå på Svantorget och informera om YAM (Youth Aware of Mental Health). Detta är ett skolbaserat program som Skurups kommun jobbar med, där barn och unga får samtala och lära sig om psykisk hälsa.

– Jag välkomnar frågvisa Skurupsbor att komma dit, prata och ställa frågor, säger Folke Richardt.

Caroline Salwén, behandlingsassistent på aktivitetshuset Pomona.

Caroline Salwén, behandlingsassistent på aktivitetshuset Pomona.

En annan deltagare under Skåneveckan är Caroline Salwén. Hon är behandlingsassistent på aktivitetshuset Pomona.

Dit kommer personer med psykisk ohälsa för att ta del av meningsfulla aktiviteter, med mycket fokus på hantverk. Under tisdagen 11 oktober kommer Pomona hålla öppet hus.

– Folk kikar in genom fönstret här och tänker oj, vad gör de. Men vi är inte farliga. Alla har vi någon gång drabbats av psykisk ohälsa under livet, säger Caroline Salwén. Hon fortsätter:

– Det här året kommer vi låta folk prova på dotting, att göra mandalamönster på stenar.

Hantverk av Pomonas deltagare, med ett exempel på dotting till höger.

Hantverk av Pomonas deltagare, med ett exempel på dotting till höger.

På Pomona hålls även en föreläsning om depression och dess orsaker på måndagen 10 oktober, följt av en föräldrastödsutbildning som sträcker sig över ytterligare två tillfällen.

Den senaste tiden har vården tagit stor plats i den politiska debatten, och under valrörelsen diskuterades bland annat bristerna inom BUP och sätt att korta vårdköerna.

Marie Gassne säger att det inte är Skåneveckans uppgift att kompensera för vårdens brister eller vara behandlande som psykiatrin är, men att veckan kan vara ett viktigt komplement.

– Det finns ett behov av den här typen av mötesplatser. Det kan hjälpa en att hitta andra människor och nätverk för att må bra. Det i sin tur ger ringar på vattnet, säger Marie Gassne.

 

Faktaruta: hjälp att få

Akutmottagning vuxenpsykiatri Malmö 040-33 80 00
Hit kan du ringa eller besöka med akuta psykiska problem. Mottagningen har öppet dygnet runt.

Bris 116 111
Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator om det du funderar mycket på eller det du behöver hjälp med. Numret är 116 111. Telefonen är alltid öppen – även på natten. Du är anonym och det är helt gratis.

 

Text och foto: Alva Mårtensson