Nolltolerans mot rasism på apotek

SKURUP. Apotekspersonal utsätts för rasistiska kommentarer under arbetstid. I Skurup tas de på allvar. Olika medier rapporterar om det växande problemet men apoteken i Skurup vet hur de ska agera.

– Där är dörren, vi tål ingen skit här.

Så skulle jag säga om någon säger en rasistisk kommentar i min butik, berättar en anställd på ett apotek i centrala Skurup. Hittills har de inte hört rasistiska yttranden i butiken men de får höra en hel del politiska åsikter som de försöker tona ner. Hon förklarar att de arbetar för att ge ut medicin, inte för att blanda sig i diskussioner.

Ett annat apotek i centrum har en annan strategi.

– Jag brukar vara snäll och skämtsam för att inte göra det till en stor grej, säger en anställd som själv blivit utsatt för smårasistiska kommentarer.

Apotekspersonalen arbetar för att alla ska må bra och hoppas på en ändring till hösten.

Hon rättar till sin slöja och berättar om en situation då en kund frågat om det var någon slags ”speciell dag” den dagen. Det var hon och hennes kollega, båda med utländsk bakgrund, som arbetade då. Enligt henne var det tydligt att kommentaren var nedlåtande och riktad mot dem.

Om någon säger något rasistiskt till henne brukar hon le och sansat svara: Sverige är vårt land. Jag gillar er och jag gillar Sverige.

– Då får jag oftast skratt till svar och situationen blir mer lättsam, säger hon.

SVT och många andra medier rapporterade nyligen om den ökade rasismen mot apotekspersonal. Så sent som igår fick personalen på ett av apoteken i Skurup ett mejl från regionchefen angående rasism. Där förklarades hur de anställda ska agera i sådana situationer. Sedan september har de börjat anmäla kunder som utsätter personal för rasism. I mejlet beskrevs det hur anmälningar ska hanteras framöver.

Text och foto: Ella Sjödin