Unga akrobater fulla med skratt och energi

IMG_2417

Deltagarna på cirkusskolan steg 4

SKURUP. I gymnastiksalen på Rutgerskolan i Skurup har elva förväntansfulla tjejer i åldrarna 10 – 14 år samlats för att träna akrobatik. Ledarna Maria Andersson och Carolina Lennryd tränar gruppen i cirkuskonstens mysterier.

Det hörs fniss och skratt när gruppen samlas inför träningspasset. I gymnastiksalen ligger en lång matta framtagen på golvet. Vid ena kortsidan finns en studsmatta och plint.

– Jag önskar man kunde ha hela studsmattan för sig själv. Nu är det som att stå i kö till en karusell, säger Tilda.

Tilda, Meia, Kajsa och de andra tjejerna som går steg 4 i cirkusskolan värmer upp med olika parövningar. Det skrattas, stojas och energin är på topp.

Efter varje övning samlar ledarna Maria Andersson och Carolina Lennryd gruppen för att ge tydliga instruktioner och ibland be tjejerna att stilla sig lite.

Gruppen pratar om att vissa övningar kan kännas lite pinsamma att göra.

IMG_2404

Ledarna i cirkusskolan, Maria Andersson och Carolina Lennryd

– Man får göra som man vill, ingenting är fel, säger Maria Andersson.

Skånetjejerna Carolina Lennryd och Maria Andersson har jobbat som cirkuspedagoger i många år på Skurups kulturskola, där cirkusskolan är en egen inriktning. Både Carolina och Maria frilansar och jobbar b.la. även med Clowner utan gränser. På frågan varför de återvänder till det pedagogiska arbetet på cirkusskolan, svarar de båda:

– Det är kul att jobba här och att få chansen att utveckla de yngre inom cirkus och akrobatik.

Efter fler smidighets- och samarbetsövningar där tillit, balans och styrka blandas är det tid för uppvärmning av handlederna. Äntligen är det dags för volter!

– Tänk på att vara som spaghetti, säger Maria Andersson innan tjejerna tar sats på den röda mattan för att öva handvolter.

Styrka, smidighet och teknik är viktigt för att kunna genomföra volterna säkert och snyggt.

De flesta i gänget har tränat cirkusakrobatik minst två till tre och på frågan hur det känns blir svaret i kör från tjejerna.

– Jättekul!

Tilda berättar att hon via släkten har cirkus i sin närhet och att hon gärna vill bli cirkusartist. De båda systrarna Meia och Kajsa tycker att det är roligt att träna, dock är de inte helt säkra på om de vill bli akrobater eller cirkusartister i framtiden.

Akrobatiksäsongen för tjejerna avslutas med en stor julshow på Skurups Sparbank Arena den 16 december.

Text: Jessica Lövstrand Malvezzi

Foto: Jessica Lövstrand Malvezzi